Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Obvodní soud musí rozhodnout o námitce podjatosti soudce z Vrabelovy kauzy

Obvodní soud pro Prahu 1 musí rozhodnout o námitce, kterou při hlavním líčení podal advokát pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela viněného ze šíření poplašné zprávy proti soudci Lukáši Svrčkovi. Odvolací soud mu spis vrátil s tím, že bez jeho rozhodnutí o možné podjatosti nemůže projednat podané odvolání. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Vrabel se odvolal proti verdiktu, který mu za výroky o plánech Česka použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR uložil čtyřměsíční podmíněný trest.

Sdělil to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Vrabel se odvolal proti verdiktu, který mu za výroky o plánech Česka použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR uložil čtyřměsíční podmíněný trest.

„Spis byl vrácen bez věcného vyřízení, neboť soudem prvního stupně nebylo rozhodnuto o námitce podjatosti (zaujatosti) soudce, který rozhodl napadeným rozsudkem," uvedl Wenig. Obvodní soud musí tedy o námitce rozhodnout, pak spis s odvoláním předložit zpět pražskému městskému soudu.

Prvoinstanční soud se kauzou zabýval už dvakrát. Poprvé potrestal Vrabela čtyřměsíční podmínkou v dubnu. Odvolací senát však následně soudci uložil lépe prokázat, že je Vrabelův výrok opravdu nepravdivý, že muž nejednal z nedbalosti a že bylo jeho jednání opravdu natolik škodlivé, aby mohl být odsouzen za trestný čin.

Schvalování ruské agrese na Ukrajině? V Česku padají hlavně podmínky

Podmínku za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci dnes potvrdil odvolací Městský soud v Praze aktivistovi Jaroslavu Popelkovi. Kromě čtyřměsíční podmíněného trestu se zkušební dobou na rok a půl...

Při druhém verdiktu letos v srpnu ponechal soudce Vrabelovi stejný trest. Podle něj je výrok o tom, že chce Česko prakticky začít třetí světovou válku, očividný nesmysl. Kvůli námitkám odvolacího senátu však položil dotazy na úřad vlády a ministerstvo obrany, zda měla ČR v plánu na Rusko útočit jadernými zbraněmi. Vrabel podle Svrčka jednal bezpochyby úmyslně. Potřeboval získat posluchače, šokovat je a vyvolat rozruch.

Vrabelův advokát Radek Suchý označil rozsudek po jeho vynesení za absurdní. Soudce se podle něj vůbec neřídil pokyny odvolacího soudu. Vrabel trval od počátku na své nevině.

Vrabel podle obžaloby loni v listopadu ve videu, které na youtube a facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. Kategoricky prohlášená nepravdivá informace podle ní rozhodně mohla vyvolat poplach u lidí, kteří ho na sociálních sítích sledují.

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru konkurz na Vrabelův majetek. Už v lednu zrušil Vrabelovo oddlužení. Vrabel považuje soud za politický proces. Dluží 2,7 milionu korun. Za 17 měsíců oddlužení splatil 14.500 Kč, tedy 0,5 procenta z dlužné sumy. Při oddlužení má splatit 30 procent dluhu.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize (ČT) v Praze na Kavčích horách, požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to už předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády. Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešlo několik desítek tisíc lidí. Vrabelův advokát už dřív uvedl, že Vrabel nikdy nepoužil pro sebe nic z peněz poslaných na demonstrace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky vrabel, soud, odvolání, podmíněný trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvodní soud musí rozhodnout o námitce podjatosti soudce z Vrabelovy kauzy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.