Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čeští hasiči míří do Maroka pomáhat s následky zemětřesení

Čeští hasiči obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení speciálního USAR týmu v oblasti zasažené zemětřesením. Odletí dnes večer armádními letadly. Uvedli to na sociální síti X, dříve twitter. Takzvaný USAR tým se specializuje na vyhledávání v sutinách. Podle dřívějších informací by v něm mělo být zhruba 70 lidí včetně devíti lékařů a zdravotníků.

V pátek přišlo ničivé zemětřesení

Zemětřesení zasáhlo centrální Maroko v pátek večer. Čeští hasiči byli v pohotovosti od soboty. Mají připravenou techniku a materiál, který začnou v nejbližší době nakládat do armádních speciálů. „Jsme vůbec jeden z prvních evropských týmů, který se do Maroka vysílá. Čas odletu nám upřesní Armáda ČR, která zabezpečuje přepravu vojenskými letadly," uvedl Hasičský záchranný sbor.

USAR tým budou tvořit hlavně hasiči z Prahy a z Moravskoslezského kraje. „Vzhledem k dříve realizovaným přípravám máme materiál na jednom místě a za několik málo minut ho začneme nakládat do letadla," napsal HZS Moravskoslezského kraje krátce před 19:00. Mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp řekl, že přesný čas odletu by mohl být znám okolo 21:00. Zatím je předpoklad, že by moravskoslezští hasiči mohli z mošnovského letiště odletět ve 22:30 a mají mířit nejprve do Prahy, kde se k nim připojí kolegové. Podle Poppa hasiči vezou veškerou techniku potřebnou pro vyhledávání v sutinách.

Z Moravskoslezského kraje poletí do Marrákeše téměř tři desítky hasičů, stejně tak z Prahy. Z ostatních regionů už budou počty výrazně nižší. Například z Libereckého kraje to budou tři hasiči, z toho dva kynologové. Součástí týmu by měla být i takzvaná traumaskupina, kterou bude tvořit až devět zdravotníků a lékařů. „Jsou schopní ve dvou týmech operovat v polních podmínkách," řekl dopoledne České televizi generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Podle marockého ministerstva vnitra zemřelo nejméně 2122 lidí

V Maroku jsou již dva čeští hasiči, kteří případné nasazení týmu domlouvali. Pomoc Maroku nabídly i další země, například Španělsko, Francie, Spojené státy či Izrael. Do země zatím odletěli jen záchranáři a lékaři z Tuniska. O tom, že by měl český USAR tým do Maroka odletět, informovala již dopoledne ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hasiči ale vzápětí uvedli, že nejdříve musí mít oficiální žádost marocké strany.

USAR (Urban Search and Rescue) tým pomáhal například letos v zimě po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman ze sutin vyprostili 78 mrtvých a dva živé lidi.

Počet obětí pátečního zemětřesení v Maroku se dál zvyšuje. Podle nejnovějších údajů marockého ministerstva vnitra zemřelo nejméně 2122 lidí a minimálně 2421 lidí utrpělo zranění. Zemětřesení mělo sílu 6,8 stupně, bylo nejsilnější, jaké severoafrická země zažila za posledních 100 let.

Nejvíce lidských obětí je podle médií v horských oblastech. Z větších měst zasáhly otřesy nejhůře historický Marrákeš. Rozsáhlé škody utrpěla mimo jiné mešita Kutubíja z 12. století, píše web stanice Al-Džazíra. Na rozdíl od jiných historických budov ve městě se však Kutubíja nezřítila, jiné mešitě ve starém městě například otřesy strhly minaret.

Záchranné týmy nyní pokračují v pátrání po přeživších. Podle dosavadních informací českého ministerstva zahraničí mezi zraněnými ani mrtvými nejsou čeští občané.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky Maroko, neštěstí, hasiči, zemětřesení, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští hasiči míří do Maroka pomáhat s následky zemětřesení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.