Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Sv. Jiljí má poprvé od druhé světové války kompletní zvonici. Nový zvon se poprvé rozezněl v poledne

Kostel sv. Jiljí v Husově ulici na Starém městě má poprvé od druhé světové války kompletní zvonici. V neděli dopoledne byl do kostela přivezen a nainstalován nový zvon Štěpán Maria, který tak zaplnil mezeru po předchozím zvonu, který v roce 1942 sebrali nacisté.

Nový zvon, který byl odlit v Rakousku, váží 760 kilogramů a má průměr 107 centimetrů. Je laděn do Fis1 a v předchozích týdnech byl již vysvěcen. Poprvé se měl rozeznít po nedělní ranní mši, instalace ale byla náročnější a tak poprvé zazněl až v poledne. „Usazování zvonu trvalo déle, než jsme předpokládali, protože je ve zvonici velice málo místa, je tam hodně natěsno,“ vysvětlil pro novináře pražský zvoník Ondřej Boháč.

Zvon pochází z Rakouska, ze stejné dílny jako památeční #9801

Původní zvon se jmenoval Maria, jméno Štěpán získal zvon na památku zvoníka Štěpána Valenty, který loni zesnul. Právě jeho přátelé, sousedé, rodina a farníci se na odlití nového zvonu složili. Od roku 1942, kdy zvon sebrali nacisté, byli ve zvonici jen zvony dva - Dominik a Jiljí. Nový zvon Štěpán Maria bude od pondělí vyzvánět spolu s Dominikem třikrát denně - ráno, v poledne a večer. Zatím se bude vyzvánět ručně, do budoucna by měl být ale pořízen motor.

Zvon v Rakousku odlila zvonařská dílna Grassmayr, která funguje již od 16. století. V minulosti již pro Prahu odlila řadu zvonů včetně památečního zvonu #9801, který připomíná všechny zvony, které nacistí zrekvírovali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zvon, kostel, Staré Město, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sv. Jiljí má poprvé od druhé světové války kompletní zvonici. Nový zvon se poprvé rozezněl v poledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.