Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Pražské benzinky dnes zdražily naftu někde i o dvě koruny za litr

Mnohé pražské čerpací stanice dnes v souvislosti se zvýšením spotřební daně zdražily naftu. Někde oproti pondělku cena stoupla o více než dvě koruny za litr, jinde se zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK a informací webu mBenzin.cz. Spotřební daň z nafty se od dneška zvýšila o 1,50 koruny za litr. Vrátila se tak na úroveň platnou do loňského června.

Někde zdražili i o dvě koruny

Na čerpací stanici EuroOil na pražském Žižkově stál litr nafty v pondělí 33,50 koruny, dnes už to bylo 35,70 koruny, zjistil zpravodaj ČTK na místě. Podle archivu cen Čepro, pod kterou síť EuroOil spadá, stál litr motorové nafty v sobotu 32,92 koruny s DPH, dnes to bylo 34,73 koruny za litr. Zdražily také další čerpací stanice v Praze, například ČSAD Praha Florenc zvedla cenu nafty o 1,40 koruny na 34,90 koruny za litr.

Spolumajitel sítě čerpacích stanic Tank Ono Jiří Ondra uvedl, že firma zdraží naftu dnes odpoledne. „Bude to zdražení o dvě koruny, protože mimo zvýšení spotřební daně stoupají neskutečně i ceny na burzách," řekl. Dodal, že společnost zaznamenává vyšší zájem o naftu od doby, kdy zvýšení spotřební daně podepsal prezident Petr Pavel. Hrad o podpisu informoval v pondělí.

Mluvčí sítě čerpacích stanic MOL Martin Pavlíček uvedl, že jejich stanice dnes také přecenily naftu. „Důvodem byl nejen návrat daně na úroveň z roku 2022, ale i v posledních týdnech zaznamenaný výrazný nárůst nákupní ceny," řekl. V pondělí podle něj zaznamenali zvýšený zájem o čerpání pohonných hmot. „Měli jsme ale dostatečné zásoby, a tak jsme zájem odbavili bez problémů," dodal.

Snížená spotřební daň z nafty měla původně platit do konce letošního roku

Snížená spotřební daň z nafty měla původně platit do konce letošního roku. Na původní úroveň se tak vrací o pět měsíců dřív. Vláda to zdůvodňuje hlavně zlevněním nafty a také snahou získat víc peněz do státního rozpočtu. Zvýšení sazby by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc, z toho 727 milionů korun by podle ministerstva financí mělo jít do státního rozpočtu a 73 milionů korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Podle údajů společnosti CCS stál v pondělí litr nafty v průměru 33,24 korun, což je o 63 haléřů víc než před týdnem. Současná cena nafty je nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. Podobně je na tom i benzin, který byl naposledy dražší na konci dubna.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/goiwara

Štítky benzin, vláda, daně, ceny, nafta, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské benzinky dnes zdražily naftu někde i o dvě koruny za litr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.