Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vzpomínková pietní akce v Praze 3 připomene romský holokaust

Ve středu 2. srpna na Den romského holokaustu proběhne na náměstí Jiřího z Poděbrad vzpomínkový pietní večer „Leperiben – My nezapomínáme“. Na programu bude romská hudba, scénické vyprávění pamětnických příběhů a pietní předčítání jmen obětí. Radnice Prahy 3 v den vzpomínky vyvěsí romskou vlajku.

„Připomínka romského holokaustu má smysl nejen z pohledu uctění památky jednotlivých obětí, ale i proto, abychom se z této temné historie dokázali poučit. Řada úkolů je však ještě před námi,“ uvedl k akci starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP09).

„Romové jsou naši sousedé, spolupracovníci, spolužáci. Často se potýkají s předsudky, nerovným přístupem ke vzdělání či bydlení, aniž by to mělo větší společenský ohlas. Stejně tak víme jen málo o romské historii a kultuře, která je bohatá a inspirativní. Věřím, že vzájemné sbližování romské komunity s majoritou postupně odstraní či alespoň zmírní mnohá nepochopení. Akce jako Leperiben tomu mohou napomoci,“ dodal Vronský.

„Zapomenutý“ holokaust, při kterém přišlo o život tisíce Romů

Akci pořádá spolu s Prahou 3 také sdružení Ara Art. Akce připomene smrt téměř 3 tisíc Romů, kteří byli zavražděni v takzvaném Cikánském táboře v Osvětimi. „Během druhé světové války zlikvidovali nacisté více než 500 tisíc Romů, zmizela tehdy prakticky celá populace českých Romů. O této hrůzné tragédii spáchané na našem národě, kterou v romštině označujeme slovem Samurdaripen, se desítky let po skončení války z různých důvodů mlčelo. Proto se pro ni vžilo označení ,zapomenutý holokaust´. Tuto historii si však musíme připomínat, abychom si zachovali naději, že už se nic podobného nebude opakovat,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel sdružení Ara Art David Tišer.

Večer, na který městská část Praha 3 také přispívá, bude probíhat před chrámem Nesvětějšího srdce Páně. V 19 hodin začne úvodním scénickým vyprávěním příběhů pamětníků, živě ho bude doprovázet živá kapela se sborem. Pietního čtení jmen obětí romského holokaustu z takzvané Knihy mrtvých se zúčastní osobnosti veřejného života.

Na Žižkově proběhne doprovodná výstava

V KC Vozovna bude v rámci vzpomínkové akce otevřena výstava „Genocida Romů za II. světové války“. Vernisáž proběhne v úterý 1. srpna v 16 hodin. Výstavu Praze 3 zapůjčilo Muzeum romské kultury v Brně a bude přístupná veřejnosti do 18. srpna. Zájemci si ji budou moci prohlédnout každý den od 13 do 17 hodin.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto araart.cz, Jan Mihaliček

Štítky připomínka, holokaust, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínková pietní akce v Praze 3 připomene romský holokaust  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.