Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tepelné čerpadlo jako alternativa pro plynový kotel. Lidé mohou využít dotace

PR článek

Nová zelená úsporám (NZÚ) vstoupí od září do nového období a žadatelům nabídne větší objem peněz. Ty mohou zájemci využít na úspornější bydlení.

Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít dotaci na výměnu nevyhovujících kotlů z Nové zelené úsporám. Výhodou je, že v rámci jedné žádosti mohou požádat i o další podporu jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus. 

Hlavní změny NZÚ

  • navýšení dotačních částek v některých oblastech podpory
  • zjednodušení podmínek u instalace fotovoltaických systémů
  • nová možnost vyměnit starý plynový kotel za tepelné čerpadlo

V květnu Ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí ČR představilo základní parametry dotace na výměnu starých plynových kotlů. Došlo také ke zjednodušení podmínek pro podporu fotovoltaiky. To se má stát při zachování stávajících parametrů i maximální výše dotace.

Nová zelená úsporám vstoupí od září do nového období s větším objemem prostředků. Novinkou budou také další změny, které ještě více pomohou domácnostem s přechodem na úspornější bydlení.

Žadatelé se podle ministerstva dočkají navýšení dotačních částek v některých oblastech podpory, zjednodušení podmínek u instalace fotovoltaických systémů a kromě toho získají možnost vyměnit starý plynový kotel za tepelné čerpadlo. Příjem žádostí ve stávající Nové zelené úsporám bude ukončen 30. června 2023, příjem žádostí v nové etapě začne v září 2023. Žádat o ně může co nejširší skupina obvatel.

Pro nízkopříjmové dotace MŽP a SFŽP zveřejňují vlastní sekci s podmínkami a možností zažádání o dotaci.

Od 1. září 2024 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy dle normy ČSN EN 303-5. Provoz zastaralých kotlů bude brzy zakázán a bude nutné je vyměnit za nové ekologické zdroje vytápění. To se má týkat více než 150 tisíc domácností.

Technologie na výběr

U starších energeticky náročnějších domů zájemce po konzultaci s odborným dodavatelem čeká rozhodnutí buď k vyšší investici a využití tepelného čerpadla (TČ), kde lze v horizontu zhruba sedmi let očekávat návratnost investice, anebo konzervativnější řešení v podobě obměny starého kotle za novější typ.

Tepelné čerpadlo je plnohodnotným a kvalitním zdrojem vytápění, které snižuje náklady na výrobu tepla a v případě rekonstruovaného domu nebo nezatepleného objektu je investice do TČ návratná v horizontu několika let a zhodnocuje tak nemovitost.

Kombinace s fotovoltaikou?

Systém tepelného čerpadla umožňuje chytře zpracovávat tepelnou energii kombinací ze vzduchu, země nebo vody. Tepelné čerpadlo se dokáže propojit i s fotovoltaickou elektrárnou (FVE) a odebírat z ní nadbytečnou energii. Tepelné čerpadlo je velmi univerzálním prostředkem, jak zachovat tepelnou pohodu v domácnosti jak v zimě, tak i v letních měsících. S tepelným čerpadlem navíc majitelů domů získají jeden zdroj pro vytápění ale i pro chlazení. 

Tepelná čerpadla navíc šetří životní prostředí. Jejich používání totiž nezvyšuje množství emisí ve vzduchu. „Úspory ve vytápění a ohřevu užitkové vody při využití tepelného čerpadla dosahují v průměru 60 %. Ruku v ruce s dalšími výhodami, jako je nezávislé vytápění bez odstávek, žádné emisní povolenky ani kotelník, vytvoření úspory na další opravy v domě, se tepelné čerpadlo jeví jako nejvíce vhodná varianta zdroje dnešní doby,“ popisuje výhodnost čerpadel Jiří Polívka, specialista na energie společnosti AC Heating.

Kdo může o dotaci žádat

  • Vlastníci stávajících rodinných domů
  • Vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (tzv. řadové domky)
  • Vlastníci stávajících bytových domů
  • Společenství vlastníků bytových jednotek stávajících bytových domů
  • Pověření vlastníci bytových jednotek
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky
  • O výměnu topidla na pevná paliva mohou žádat i vlastníci bytových jednotek samostatně

Ohodnoť článek

Štítky ac heating, náklady, úspora, finance, tepelné čerpadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelné čerpadlo jako alternativa pro plynový kotel. Lidé mohou využít dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.