Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pražský kostel svatého Jiljí v Husově ulici bude mít opět všechny zvony

Pražský kostel svatého Jiljí v Husově ulici bude mít poprvé od druhé světové války všechny zvony. Letos 3. září bude do zvonice vynesen 760 kilogramů těžký zvon Štěpán Maria. Původní zvon zrekvírovali nacisti. Nový zvon bude navíc připomínat památku loni zesnulého zvoníka Štěpána Valenty.

„Zvon nahradí ten zrekvírovaný v roce 1942, který nesl jméno Maria. Zvon doplní ty současné a zároveň připomene našeho kamaráda zvoníka Štěpána," řekl předseda spolku Sanctus Castulus a pražský zvoník Ondřej Boháč.

Spolec Sanctus Castulus sdružuje pražské zvoníky a v minulosti už nechal obnovit zvony do kostela svatého Havla a svatého Haštala nebo památeční zvon #9801 připomínající zrekvírované zvony. Na zvon ke svatému Jiljí se složili přátelé zvoníka Valenty.

Zvon bude laděn do Fis1, bude vážit zmíněných 760 kilogramů a průměr má 107 centimetrů. Odlila jej rakouská zvonařská dílna Graamayr, jejíž tradice sahá až do konce 16. století. Rodina vyrobila v minulosti řadu zvonů pro metropoli a v posledních letech odlila zmíněné zvony pro kostel svatého Havla a svatého Haštala a památeční #9801. V minulosti pak stejně velký zvon rodinná firma odlévala také do Emauz nad Podskalím.

Zvon byl již vysvěcen převorem Filipem Boháčem a do zvonice bude vytažen 3. září, kdy se rovněž poprvé rozezní. Stane se tak na svátek svatého Jiljí, kdy se v kostele koná každoroční pouť. Na zvon se složili Štěpánovi kamarádi, sousedé a farníci a rodina. „Rád bych poděkoval všem, kteří přispěli. Srdečně a vděčně," řekl jeden z organizátorů Kryštof Čižinský.

Nový zvon v Praze naposledy dostaly kostely svatého Havla a svatého Haštala. V roce 2017 byl například do zvonice u svatého Havla zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. O zhruba čtyři roky později se pak vrátily zvony také ke sv. Haštalu, kam byly vyneseny zvony Haštal a František.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Gampe, CC BY-SA 3.0 <>, via Wikimedia Commons

Štítky Kostel svatého Jiljí, zvon, Husova, Sanctus Castulus, zvonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský kostel svatého Jiljí v Husově ulici bude mít opět všechny zvony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.