Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Oběšena kvůli politice. Lidé na Vyšehradě vzpomínali na Miladu Horákovou

Památku političky Milady Horákové, popravené před 73 lety po vykonstruovaném soudním procesu, si v pondělí na pražském Vyšehradě připomněly desítky lidí. Byly mezi nimi neteře Horákové, historik Jan Kalous či senátor Pavel Fischer (nezávislý). Právnička a národněsocialistická politička Horáková byla odsouzena v roce 1950 ve vykonstruovaném procesu. Její poprava se stala symbolem politických procesů v komunistickém Československu.

Na Vyšehrad si přišlo Horákovou připomenout asi sedmdesát lidí

Uctít památku političky přišlo v pondělí odpoledne do vyšehradské baziliky svatého Petra a Pavla zhruba sedmdesát lidí. Účastníci akce pak položili květiny na symbolický hrob Horákové a na památník obětí nacismu a komunismu z řad kněží, řeholnic a řeholníků na Vyšehradském hřbitově. Pietní akt pořádal klub Milady Horákové spolu s gymnáziem Milady Horákové a vyšehradskou kapitulou.

Milada Horáková se narodila 25. prosince 1901. Po studiu práv vedla na pražském magistrátu oddělení sociální péče. Působila v ženském hnutí, byla členkou sociálních spolků. Za války se zapojila do odboje, byla za to v roce 1944 odsouzena k osmi letům vězení.

Byla obviněna z velezrady a spiknutí a oběšena

Po válce byla zvolena poslankyní za národně socialistickou stranu. Mandát po komunistickém převratu v únoru 1948 na protest složila. Zatčena byla 27. září 1949. Později byla obviněna z velezrady a spiknutí.

Politický proces v režii sovětských poradců začal 31. května 1950. Rozsudek padl 8. června. Horáková odmítla požádat o milost. Žádali ji pro ni světoznámé osobnosti, například Albert Einstein. Právnička byla oběšena 27. června 1950.

Podle Paměti národa bylo za komunistického režimu od roku 1948 do roku 1989 spácháno 248 justičních vražd. Horáková byla jedinou ženou, kterou komunistická justice nechala popravit z politických důvodů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klub dr. Milady Horákové

Štítky historie, komunismus, pieta, Horáková, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami, falešní studenti falešných práv a škol prodavačů titulů. Knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, dnes speciálně píseň Dál se háže kamením pro sedm statečných s děkanem Ševčíkem.Generál Hynek Blaško TrampotyEU a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd ytRoman Kirsch čtitulky a ukázka začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky. Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci neschopnými dělat pro obyvatele Země. Blíží se eu volby, všichni lidé přijďte říct mafii a dost. Po obsazení muzea zakuklenci a útoku na Čechy pod cizí východní vlajkou na místě kde se kvůli tomu upálil Jan Palach, Jan Zajíc a další viz vikina, vidíme útok na Českou poštu(ředitel plat 468000) a už se otevřela pobočka Ukrajinská..! Proto uzavření 300 Českých poboček ? Mafie vyvádí stovky miliard korun z bank, překupníky energií, vody, stravenek, inflací, cenami potravin. Přijďte k volbám už nyní do eu, lidé se musí spojit všichni, ženy, aktivisté, ekologové, vědci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war.

Úterý, 27. června 2023, 21:29Odpovědět

Oběšena kvůli politice. Lidé na Vyšehradě vzpomínali na Miladu Horákovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.