Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co když pes nemá povinný čip? Páníčkům hrozí až padesátitisícová pokuta

Pražští strážníci se na povinnosti majitelů psů zaměřují jak při každodenní službě, tak také v rámci cílených kontrolních akcí v městských částech. Strážníci kontrolují úklid výkalů, volný pohyb psů, ale také to, zda jsou psi očipovaní. Co hrozí majitelům psů v případě, že strážníci zjistí, že jejich pes nemá povinné čipování? Celou problematiku vysvětlila pro Pražskou Drbnu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Městská policie řeší přestupky třemi způsoby

Městská policie může přestupky řešit třemi způsoby, a to domluvou, pokutou do 10 tisíc korun nebo oznámením správnímu orgánu. Posouzení a řešení konkrétní situace je vždy na daném strážníkovi a pro uložení pokuty existuje několik podmínek.

„Obviněný z přestupku musí být na místě, tedy strážník musí přestupce chytit ve chvíli, kdy si svou povinnost nesplní tedy například, když po svém psovi neuklidí, musí souhlasit se zjištěným stavem věci a s právní kvalifikací skutku a taktéž musí souhlasit s uložením správního trestu, tedy s uložením pokuty. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, strážník oznamuje celou věc správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ popsala pro Pražskou Drbnu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Strážníci v Praze řeší neuklizené psí bobky ve valné většině domluvou páníčkům

Pražští strážníci řeší neuklizené psí bobky ve valné většině domluvou adresovanou páníčkům nebo paničkám venčených psů. Vyplývá to ze zprávy mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové. Od začátku letošního roku strážníci řešili 179 přestupků...

Strážníci kontrolují psy bez vodítka. Definice volného pohybu není jednoduchá

Pražští strážníci se na povinnosti majitelů psů zaměřují jak při každodenní službě, tak také v rámci cílených kontrolních akcí v městských částech. Strážníci kontrolují, zda jsou psi očipovaní, úklid výkalů, ale také volný pohyb psů. Volný pohyb...

V případě napaden psem je nutné volat městskou policii co nejdřív

V České republice stále není zprovozněný jednotný registr, po kterém nejen pražská městská policie dlouhodobě volá. „Jednotný registr by usnadnil jak práci strážníků, tak především práci našich zaměstnanců v útulku pro opuštěná zvířata. Majitelům psů proto doporučujeme, aby zatím využili alespoň jeden z devíti komerčních registrů, kam máme přístup a v případě například ztráty psa, můžeme velmi citelně zkrátit případný nechtěný čas zvířete v útulku. Důležité je neopomenout aktualizovat zadané údaje. Neaktuální data nám, ale ani zvířatům, moc nepomohou,“ vysvětlila Seifertová.

Mluvčí upozornila na to, že vzhledem k tomu, že v Praze ještě před zákonnou povinností platila vyhláška, která ukládala majitelům povinnost mít psa evidovaného, většině pejskařům v Praze uzákonění čipování nepřineslo žádné zásadnější problémy.

Co se tedy stane, pokud strážníci zjistí, že pes nemá povinné čipování? „Oznamují tuto skutečnost správnímu orgánu, v tomto případě veterinární správě, protože ze zákona nemají oprávnění tento přestupek řešit na místě. Správní orgán může majitelům psů uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun,“ popsala mluvčí.

Praha je ideální místo pro psy. V celosvětovém průzkumu skončila na čtvrtém místě

V Praze podle nejnovějšího šetření žije přes 80 tisíc psů. Nedávno zveřejněná německá studie porovnávala podle různých kritérií život psů ve světových velkoměstech. Praha z celkové padesátky skončila na krásném čtvrtém místě. Podívejte se, ve...

Praha jako ideální město pro psy

V roce 2020 se Praha umístila ve studii společnosti Coya čtvrtá mezi městy, která jsou nejlepší pro život se psem. Těch aktuálně žije v Praze přes 90 tisíc.

„Chov takto vysokého počtu psů koncentrovaný do prostorově omezeného zastavěného území logicky přináší řadu problémů, jako je znečišťování, poškozování veřejné zeleně, nežádoucí střety psů s chovateli, nebo mezi zvířaty samými. Aby bylo problémů co nejméně, měli by se majitelé zvířat chovat zodpovědně a ohleduplně,“ vysvětlila Irena Seifertová a problematiku uzavírá tvrzením, že represe není vždy řešením.

Ohodnoť článek

Foto Městská policie hl. m. Prahy

Štítky psi, čipy, strážníci, městská policie, pokuty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Neviděl jsem městská aby kontroloval psa jestli má čip. Měšťáky pejskari a jejich coklove vůbec nezajimaji.

Neděle, 25. června 2023, 10:45Odpovědět

Co když pes nemá povinný čip? Páníčkům hrozí až padesátitisícová pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.