Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strážníci v Praze řeší neuklizené psí bobky ve valné většině domluvou páníčkům

Pražští strážníci řeší neuklizené psí bobky ve valné většině domluvou adresovanou páníčkům nebo paničkám venčených psů. Vyplývá to ze zprávy mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové. Od začátku letošního roku strážníci řešili 179 přestupků v souvislosti s neuklizenými exkrementy, kdy 142 z nich řešili domluvou a 37 pokutami, na kterých vybrali celkem 10 200 korun.

Strážníci řeší psí bobky na chodníku většinou domluvou

Pražští strážníci se na povinnosti majitelů psů zaměřují jak při každodenní službě, tak také v rámci cílených kontrolních akcí v městských částech. Strážníci kontrolují volný pohyb psů, úklid výkalů, ale také to, zda jsou psi očipováni.

Městská policie může přestupky řešit třemi způsoby, a to domluvou, pokutou do 10 tisíc korun nebo oznámením správnímu orgánu. „Za loňský rok jsme v metropoli řešili 334 přestupků v souvislosti s neuklizenými exkrementy, kdy 251 těchto přestupků jsme řešili domluvou a 83 uložením pokut v celkové výši 23 100 korun. Za prvních 5 měsíců letošního roku jsme zatím řešili 179 těchto přestupků, kdy 142 bylo řešeno domluvou a 37 pokutou v celkové výši 10 200 korun,“ popsala pro Pražskou Drbnu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Posouzení a řešení konkrétní situace je vždy na daném strážníkovi a pro uložení pokuty existuje několik podmínek. „Obviněný z přestupku musí být na místě, tedy strážník musí přestupce chytit ve chvíli, kdy si svou povinnost nesplní tedy například, když po svém psovi neuklidí, musí souhlasit se zjištěným stavem věci a s právní kvalifikací skutku a taktéž musí souhlasit s uložením správního trestu, tedy s uložením pokuty. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, strážník oznamuje celou věc správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ vysvětlila mluvčí.

Policejní pes vyčmuchal v křoví nešikovného zloděje, který chtěl vykrást dům

Na policejní linku volala žena, na jejíž pozemek se dostal zloděj, který rozbil okno jejího domu, ale jelikož ho obyvatelka domu vyrušila, rozhodl se utéct. Muže, který se chystal dům vykrást, našel o chvíli později policejní pes schovaného v...

Hříšníky není vždy snadné chytit

Podle mluvčí není jednoduché chytit hříšníky, kteří nechávají výkaly svého psa ležet na chodníku. „Skutečně jen málokdo v přítomnosti uniformy po svém psovi neuklidí. U dětí do patnácti let strážníci nemohou tento přestupek řešit vůbec a u mladistvých by se případná pokuta pohybovala v nižším rozsahu, jak ukládá zákon. V případě dětí a mladistvých by tedy měli jít příkladem hlavně rodiče,“ popsala Seifertová.

Problém strážníci řeší také v případě, že psa venčí starší lidé, kteří se špatně pohybují nebo žijí na hraně chudoby. „V případě, že spáchají přestupek, platí pro ně stejná pravidla, jako pro všechny ostatní. Někdy je ale pro strážníky z lidského hlediska velmi těžké přimět je, aby si po svém psovi uklidili, nebo jim uložit citelnou pokutu.“

Praha je ideální místo pro psy. V celosvětovém průzkumu skončila na čtvrtém místě

V Praze podle nejnovějšího šetření žije přes 80 tisíc psů. Nedávno zveřejněná německá studie porovnávala podle různých kritérií život psů ve světových velkoměstech. Praha z celkové padesátky skončila na krásném čtvrtém místě. Podívejte se, ve...

Praha jako ideální město pro psy

V roce 2020 se Praha umístila ve studii společnosti Coya čtvrtá mezi městy, která jsou nejlepší pro život se psem. Těch aktuálně žije v Praze přes 90 tisíc.

„Chov takto vysokého počtu psů koncentrovaný do prostorově omezeného zastavěného území logicky přináší řadu problémů, jako je znečišťování, poškozování veřejné zeleně, nežádoucí střety psů s chovateli, nebo mezi zvířaty samými. Aby bylo problémů co nejméně, měli by se majitelé zvířat chovat zodpovědně a ohleduplně,“ vysvětlila Irena Seifertová a problematiku uzavírá tvrzením, že represe není vždy řešením.

Ohodnoť článek

Foto czechshit

Štítky psi, exkrementy, strážníci, městská policie, pokuty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Ještě musím dodat, měšťáci nepokutuje pejskare ikdyz pes na chodníku 3 metry od nich vytvoří hromádku a Pejskar to neuklidí. Měšťáci se podívají a odejdou. To se děje běžné na Praze 10. Volné pohybování psů u školek a škol a dětských hřišť je úplně běžné. Nejsou to auta, těm se dávají pokuty jednoduše,nestekaji a stojí na místě se značkou.

Neděle, 25. června 2023, 10:32Odpovědět

Mirek Sekera

Hovna od psů jsou všude. Hlavně že pejskari vědí co mohou ale co oni musí dělat to už je nezajímá. Nejlepší je když páníček jde po jedné straně a pes po druhé straně a je na vodítku a ostatní musí přeskakovat,já to nedělám a tupej Pejskar řve že nevidím a on? Je vlastně idiiot,nevidí že chodí jiní chodci a má mít cokla tak aby ostatním neprekazel. Většina čumí do mobilu a neuklidí nic.

Sobota, 24. června 2023, 10:38Odpovědět

Strážníci v Praze řeší neuklizené psí bobky ve valné většině domluvou páníčkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.