Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Online knihkupectví s prodejnami v Praze nabízelo nacistickou protižidovskou knížku pro děti

"Kniha antisemitské dílo nacionálněsocialistické osvěty. Ležérní formou dětem například radí, jak poznat Žida: podle odporného nasládlého zápachu, anebo dle pohledu, který je číhavý a bodavý." S takovým doprovodným komentářem prodávalo internetové knihkupectví, které má hned čtyři prodejny v Praze, Megaknihy.cz jedno z nejbrutálnějších protižidovských děl nacistického propagandy. Dílo, které je navíc určeno pro děti. Případem se nyní zabývá policie.

Na případ upozornil ve středu ráno reportér České televize Jakub Szántó. Na twitteru zveřejnil odkazy na českou stránku Megaknihy.cz s slovenskou Vydavatel.sk, v obou případech s nabídkou knih fašistické propagandy. 

Szántó tweetem spustil lavinu. Ukázalo se totiž, že podobné knihy s otevřenou profašistickou a antižidovskou tématikou nabízí celá řada serverů. V Česku je přitom propagace fašismu - včetně prodeje předmětů s fašistickou tématikou - trestným činem. Případem už se proto zabývá policie. 

Megaknihy titul stáhly, na internetu je však stále pohodlně dostupný

Server Megaknihy.cz zareagoval na mediální kritiku stažením knihy z prodeje. „Naše knihkupectví nabízí desítky tisíc titulů, které jsou zpřístupněné k prodeji na základě automatického přenosu dat od dodavatelů. Ač bychom si to přáli, není v našich možnostech každou jednotlivou knihu procházet "ručně". Jsme rádi, že vám titul není lhostejný, tak jako nám. Obratem poté, co jsme se o jeho obsahu dozvěděli, byl stažen z prodeje," uvedla na dotaz Pražské Drbny zástupkyně společnosti Megaknihy.

Jedovatá houba byla ještě ve středu ráno k dostání na celé řadě českých knižních e-shopů. Jedno z nejodpornějších děl meziválečné nacistické propagandy prodávaly online obchody jako dobreknihy.cz, librum.cz, libristo.cz nebo pipkin.cz. Během dne je však většina z obchodníků stáhla z prodeje. Kniha je však stále k dostání například na stránce Nášsměr.cz.

Tvrdé antisemitské dílo, jehož autor byl popraven

Autorem Jedovaté houby (v originále Der Giftpilz) byl zapálený nacista a vydavatel silně antisemitského plátku Der Stürmer Julius Streicher. Kniha vykresluje Židy jako původce všeho zla - vražd, krádeží a lží. Kniha je ilustrována, Židé jsou zde vykreslováni jako jedovaté houby a dětem se podává návod, jak Židy rozeznat. Julius Streicher byl po válce za zločiny proti lidskosti na základě rozhodnutí Norimberského tribunálu popraven.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky jedovatá houba, nacismus, antisemitismus, megaknihy, knihkupectví, kniha, Praha, propaganda, Policie České republiky, Jakub Szántó, Česká televize, Julius Streicher, Twitter, Norimberský proces, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Online knihkupectví s prodejnami v Praze nabízelo nacistickou protižidovskou knížku pro děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.