Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská zoo vypustí ohrožené karasy do rybníka mimo hlavní město

Pražská zoo vypustí 9. června stovku karasů obecných do rybníka v Přerově nad Labem, půjde o první vysazení této ohrožené ryby mimo Prahu. Zoo Praha to uvedla ve své tiskové zprávě. Jedná se o součást dlouhodobého projektu návratu téměř vyhynulého druhu do českých vod.

Vysazení stovky karasů do nově revitalizovaného Salvátorského rybníka se mimo jiné zúčastní ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Karasům obecným dnes v Česku hrozí vyhynutí. Pražská zoo je zachraňuje jejich vypouštěním do dalších vod, jako první byl v minulém roce vybrán rybník U Kamenného stolu v Praze ve Vinoři.

Karas obecný je všežravá ryba, která dorůstá zhruba 30 centimetrů a váží až jeden kilogram. Tvarem těla se podobá kaprovi, tělo karase ale může mít různý tvar, může být štíhlý nebo vysokotělý. Vysokotělou formu karas nabývá v případě, že se v jeho okolí vyskytuje rybí predátor jako například štika. Rozměrný tvar těla má predátora odrazovat od útoku.

Karas obecný je výjimečný i tím, že dokáže přežít také v zarůstajících vodách s nedostatkem kyslíku. Hlavním rizikem je pro něj úbytek vhodných vod a konkurence karase stříbřitého, který jej z původních stanovišť vytlačuje a kříží se s ním.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Štítky karas, příroda, Praha, zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo vypustí ohrožené karasy do rybníka mimo hlavní město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.