Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Je čas řešit výměnu kotle, 150 tisíc domácností tuto povinnost odložilo

PR článek

Dvouletá výjimka pro majitele sto padesáti tisíc starých kotlů pouze odložila problém, který je potřeba znovu řešit. Už od příštího roku totiž bude možné používat pouze kotle 3. a vyšší emisní třídy. Tuto povinnost by měli lidé splnit co nejdříve. Oblíbenou alternativou jsou tepelná čerpadla.

Podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 bude nutné používat kotle 3. a vyšší emisní třídy dle normy ČSN EN 303-5 od 1. září roku 2024. Majitelé starých kotlů je mohou vyměnit za nové ekologické zdroje vytápění. Čas běží a je potřeba neotálet. 

Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že se tento úkol týká více než 150 tisíc domácností. Vzhledem k odložené povinnosti se musí desítky tisíc domácností vrátit k řešení obnovy primárního zdroje vytápění pro své příbytky.

„Byť se zdá, že rok a půl je dostatečná doba pro výměnu zastaralého kotle, vzhledem k faktorům administrační zátěže vyřízení dotací, výběru a vyřízení koupě samotného nového zdroje vytápění, zařazení se na čekací listy instalujících firem, čeká lidi, kterých se povinnost týká proces trvající klidně rok a není tak proč odkládat výběr nového kotle,“ upozorňuje Jiří Polívka, specialista obnovitelných zdrojů ze společnosti AC Heating.

Vlastníci nemovitostí mohou na pořízení nových šetrných zdrojů vytápění využít dotace z programu Nová zelená úsporám. Pro ty, kteří nebudou mít na výměnu dostatek financí z důvodu nižších příjmů, Ministerstvo životního prostředí připravilo právě podporu z EU fondů prostřednictvím kotlíkových dotací.

Ministerstvo uvádí, že pro domácnosti s nižším příjmem, jako jsou třeba samoživitelé nebo senioři, je vyhrazena částka 5 miliard korun, což představuje přibližně 50 000 vyměněných kotlů. Dotace bude v tomto případě 95 procent způsobilých výdajů. Příjem žádostí byl přes krajské úřady spuštěn už na konci jara 2022.

Kritériem pro určení, kdo může využít dotaci pro domácnosti s nižším příjmem, je výše průměrného čistého příjmu na člena domácnosti, která v roce 2020 nepřesáhla 170 900 korun, to je 14 242 korun čistého příjmu na osobu měsíčně.

Muž byl vždy v kontaktu se svou rodinou. Najednou nepřišel domů a nikdo neví, kde je

Policisté pátrají po padesátiletém cizinci Davidu Abraamyanovi, kterého jeho manželka naposledy viděla ve čtvrtek 4. května ve čtyři hodiny odpoledne v místě jejich bydliště v pražských Košířích. Večer jí zavolal, že se vrací domů, ale to se...

V květnu Ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí ČR představilo základní parametry dotace na výměnu starých plynových kotlů. Došlo také ke zjednodušení podmínek pro podporu fotovoltaiky. To se má stát při zachování stávajících parametrů i maximální výše dotace.

Nová zelená úsporám vstoupí od září do nového období s větším objemem prostředků. Novinkou budou také další změny, které ještě více pomohou domácnostem s přechodem na úspornější bydlení. Žadatelé se podle ministerstva dočkají navýšení dotačních částek v některých oblastech podpory, zjednodušení podmínek u instalace fotovoltaických systémů a kromě toho získají možnost vyměnit starý plynový kotel za tepelné čerpadlo.

Příjem žádostí ve stávající Nové zelené úsporám bude ukončen 30. června 2023, příjem žádostí v nové etapě začne v září 2023.

„Ministerstvo životního prostředí se opravdu snaží co nejvíce lidem přiblížit možnost získání nového kotle nebo tepelného čerpadla. Ale panují obavy, že bude stále obrovské množství lidí, kteří podmínky nesplní, jelikož je na ně celý proces složitý. Někteří zatvrzelí majitelé starých kotlů pravděpodobně ani nebudou aktivně svojí situace řešit a hledat pomoc odborníků na dotace. Hodně jich bude mít díky žití v existenčně velice skromných podmínkách problém dát dohromady jakýkoliv finanční základ pro koupi nového kotle,“ popisuje reálný stav situace Jiří Polívka.

S výměnou kotlů navíc souvisí i úprava elektrorozvodů a instalace ve starších domech, což zvyšuje náklady a komplikuje celý proces.

U pořízení například tepelných čerpadel se tak začínají rozbíhat první spolupráce finančních institucí s výrobci a dodavateli čerpadel. Podporu u úvěrů na rekonstrukci již anoncují i některé banky. Například Modrá pyramida láká v reklamě na rychlo-úvěr, který pomůže s pořízením tepelného čerpadla. Pozadu není ani Česká spořitelna s Úvěrem od Buřinky pro budoucnost, který se též vztahuje na pořízení čerpadla. Komerční banka nabízí Půjčku na udržitelné technologie s možností pořízení fotovoltaické elektrárny nebo jiné udržitelné technologie.

„My jsme se této poptávce také přizpůsobili a ve spolupráci s důvěryhodnými partnery jsme schopni zákazníkům nabídnout odložené splátky na tepelné čerpadlo či jiný systém financování na míru,“ vysvětluje Jiří Polívka. Čím dál tím více lidí řešících právě financování nového zdroje, mohou nově používat i online kalkulačky, kde si náklady například na tepelné čerpadlo mohou spočítat. 

Důležité je nečekat a výměnu starého kotle řešit co nejdříve i s ohledem na velkou poptávku, která se bude s klíčovým termínem zvyšovat. 

Ohodnoť článek

Štítky ac heating, rodinný dům, provoz, náklady, úspora, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je čas řešit výměnu kotle, 150 tisíc domácností tuto povinnost odložilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.