Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Před ruskou ambasádou protestovali lidé proti deportaci ukrajinských dětí do Ruska

V neděli před polednem se před ruským velvyslanectvím setkala skupina lidí, která protestovala proti deportaci dětí z Ukrajiny do Ruska. Jedná se o Rusy, kteří žijí v Praze a s režimem ve své rodné zemi nesouhlasí. Akce byla součástí série protestů před ruskými ambasádami po celém světě. Protesty se konaly od dubna a dnešním dnem končí.

Na náměstí Borise Němcova se před polednem sešla hrstka lidí, kteří vyvěsili dětské obrázky a plakáty upozorňující na deportace dětí z okupovaných území do Ruska. Tato praktika je celosvětově kritizována a na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovou-Bělovovou byl kvůli ní vydán zatykač mezinárodním soudem v Haagu. 

Vyfotí tě a co bude s tvým tátou?

Skupinu protestujících tvořila jen zhruba desítka osob. „Lidé se bojí chodit na protesty před ruské velvyslanectví,“ vysvětlila jedna z protestujících Valerie Karpová„Bojí se, že je někdo vyfotí a rodina v Rusku kvůli tomu bude mít problémy. I mně říkali kamarádi, abych nebyla hloupá a nechodila sem dnes. Říkali mi, vyfotí tě a co bude s tvým tátou?“ popsala Valerie obavy Rusů.

Strach z režimu si podle Valerie lidé nesou i dlouho poté, co Rusko opustí. „Když žijete v Rusku celý život, tak se strachu z policie a režimu nezbavíte,“  vysvětlila, proč bylo před ambasádou tak málo lidí. Podle Valerie, to ale nevadí. Důležitější je, že se ruská menšina zapojila do série celosvětových akcí, že převzala štafetu iniciativy. „Spoustu mých českých kamarádů vůbec neví, že k takovým deportacím dochází, touto akcí se snažíme informaci o této praktice dostat k co nejvíce lidem,“ dodala.

Ruský režim se snaží rozervat ukrajinské rodiny

Všechny akce před ruskými ambasádami proběhly pod hlavičkou organizace Save children from Putinism, Zachraňte děti před putinismem, která se snaží upozorňovat na to, že kromě fyzických útoků probíhá válka i na úrovni rodin, které se Ruské okupační síly snaží rozervat tím, že děti ilegálně odvádí ze země. Argumentují jejich ochranou, ukrajinští rodiče tak ale ztratí své děti, které je v Rusku velmi složité vypátrat. Ukrajinská vláda vynakládá velké úsilí na to, aby s pomocí mezinárodních organizací děti na Ukrajinu vracela.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky protest, válka, děti, Rusko, Ukrajina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před ruskou ambasádou protestovali lidé proti deportaci ukrajinských dětí do Ruska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.