Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na letišti v Kbelích strongman Tkadlčík utáhl na laně armádní letoun CASA

Při exhibiční ukázce na vojenském letišti v Praze Kbely dnes strongman Jiří Tkadlčík utáhl na laně dvacetitunový armádní letoun CASA C-295. Ačkoliv letadlo táhl poprvé ve své kariéře, dnes tak učinil hned dvakrát, když jej poprvé posunul asi o deset metrů a podruhé téměř o 20 metrů.

Casa je turbovrtulový letoun k přepravě osob na krátké vzdálenosti nebo k výsadku. Termínem strongman se označují sportovci, kteří soutěží v tahání vlaků a autobusů, v přenášení těžkých břemen, ve zvedání aut a držení předmětů.

„Tato disciplína je hodně ovlivněná podmínkami. Není to jako klasická činka, kde si naložíte v posilovně 350 kilogramů a pak na to fyzicky máte, nebo ne. Ale tady hraje roli, zda je to z kopce, či do kopce. Kbelské letiště má specifický terén a bylo těžké najít rovinku, ale nakonec se povedlo. Důležitá je rovina, pak to může být i mírně do kopce, ale to už jste rozběhlí," řekl Jiří Tkadlčík.

Tkadlčík letadlo táhnul dvakrát, kdy při prvním pokusu měl pouze k tělu připevněný popruh spojený se speciální ojí, za kterou se tahají letadla po letišti. V tomto případě letadlo posunul o zmíněných deset metrů. Při druhém pokusu si pomohl takzvaně protilanem, kdy si přivázal provaz k vozíku, který po letišti tahá letadla a následně tak Casu táhnul nohama i rukama. V tomto případě jej dotáhl zhruba na dvojnásobnou vzdálenost.

Kromě povrchu je pak při podobných akcích podle sportovce také důležité, zda fouká vítr. „Dnes byl silný vítr a bylo to přitom znát, hlavně při prvním pokusu, který byl bez protilana," řekl Tkadlčík. Dalším faktorem pak je také tělesná hmotnost sportovce a boty, které si obuje. Tkadlčík dnes měl lezecké boty.

Letadlo se pokusil v minulosti podle svých slov táhnout již několikrát, ale dosud se mu nepodařilo najít vhodné místo a vyjednat podmínky. Nápad potom podle něho vznikl tak, že jeho dcera byla ve škole pokáraná, že si vymýšlí, když tvrdila, že její táta je tak silný, že utáhne letadlo. „Dostala za to poznámku a já řekl, tak to teď tvůj táta musí utáhnout," dodal.

Tkadlčík patří mezi nejznámější profesionální české strongmany závodící ve střední váze do 105 kg. V roce 2018 získal titul nejsilnější muž Evropy a nejsilnější muž světa ve své váhové kategorii a čtyřikrát zvítězil v Arnold Classic Strongman.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 24.základna dopravního letectva Praha-Kbely

Štítky Kbely, letiště, Casa, armáda, Tkadlčík, strongman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti v Kbelích strongman Tkadlčík utáhl na laně armádní letoun CASA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.