Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha rozdělí radnicím dvanáct milionů korun na chytré projekty

Hlavní město podpoří projekty městských částí, které mají ulehčit život Pražanů. Takzvaným smart city projektům pošle finanční injekci ve výši 12 milionů korun. Díky tomu v Praze vznikne například virtuální elektrárna nebo interaktivní mapa zeleně.

„Projekty určitým způsobem zapadají do toho, co chceme ve městě řešit jako prioritní témata. Oblasti, na které se zaměřujeme, jsou energetické projekty, získávání informací o provozu města, odpadové hospodářství, zadržování vody, ale i záležitosti, které se týkají třeba zdravotnictví,“ řekl primátor města Zdeněk Hřib (Piráti).

V Praze 3 vznikne díky dotaci virtuální elektrárna, která bude zaštiťovat provoz několika menších fotovoltaických elektráren. Vyrobená energie pak bude pokrývat energetickou spotřebu v administrativních budovách a v budovách příspěvkových organizací této městské části.

Praha 7 chystá pro zefektivnění územního plánování a rozvoje území monitoring intenzity pěší a cyklistické dopravy na veřejných prostranství dětských hřišť a parků.

Praha podepíše partnerskou smlouvu s Vídní

Hlavní město podepíše partnerskou smlouvu s Vídní. S rakouskou metropolí chce spolupracovat v dopravě, bydlení nebo životním prostředí. Na dotaz to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Kromě Vídně chce Praha podepsat smlouvu ještě s hlavními městy...

Energetického managementu škol a školek se dočkají v Praze 10, ten bude vyhodnocovat chování budov v různých fázích rekonstrukce a vlivu inteligentního řízení na spotřebu energie. Městská část tak získá podklady pro to, jak dosáhnout dalších energetických úspor.

V Praze 10 dále vznikne interaktivní mapa zeleně, do jejíhož fungování bude zapojena veřejnost. Cílem je, aby městská část měla co nejvíce informací o stavu městské zeleně a mohla zajistit co nejlepší péči.

Na projekty dostanou městské části sedmdesátiprocentní dotaci, zbylou část nákladů musí uhradit ze svých rozpočtů.          

Ze seznamu, který magistrátu radnice zaslaly, naopak nebyly podpořeny projekty například smart toalet v Praze 6 nebo projekt bezpečnosti dětí ve školkách, kdy by nosily vesty se zabudovanými čipy, které by učitelkám umožnily na telefonu sledovat polohu dětí.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, hospodářství, Praha, projekt, městská část, elektrárna, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha rozdělí radnicím dvanáct milionů korun na chytré projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.