Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes před 81 lety spáchali českoslovenští parašutisté útok na Reinharda Heydricha

Praha si připomíná 81 let od atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Součástí výročí je i rodinný sportovní den, který pořádá organizace Orel, jejíž členy byli i vojáci kteří za operací Anthropoid stáli.

Hlavní vzpomínkový akt proběhl u památníku operace Anthropoid v Libni. Ten je postaven jen kousek od místa, kde k atentátu došlo. Oficiální vzpomínka proběhla v 10:35, což je zhruba čas, kdy se atentát před 81 lety udál. 

Útok provedli českoslovenští vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík. I když ve chvíli útoku Gabčíkovi selhal samopal, zastupujícího říšského protektora zasáhl Kubišem hozený granát a Heydrich na následky zranění zhruba po osmi dnech zemřel. Na atentát navazovaly tvrdé represe, které vyústily mimo jiné i ve vypálení vesnice Lidice. 

Památku parašutistů si připomněla i královská návštěva

V týdnu si atentát připomněl i princ Edward, který v rámci své návštěvy Prahy navštívil kryptu chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, kde zemřeli parašutisté, kteří se na atentátu podíleli.

Česko dnes nově slaví Den národního vzdoru

27. květen je od letoška na památku operace Anthropoid Dnem národního vzdoru. Na vzpomínkový akt dnes navazuje sportovní den, který proběhne v areálu školy ZŠ Glowackého a který pořádá katolická sportovní organizace Orel, která funguje již od začátku 20. století. Členem Orla byl ve své době i parašutista Kubiš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 8

Štítky Anthropoid, výročí, Libeň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes před 81 lety spáchali českoslovenští parašutisté útok na Reinharda Heydricha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.