Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavný deník The Guardian zařadil pražské Holešovice mezi deset nejvíc cool čtvrtí Evropy

Dříve zakřiknutá a opuštěná čtvrť. Nyní fascinující a živelné místo k žití. Slavný britský deník The Guardian sestavil žebříček nejzajímavějších čtvrtí Evropy, které nabízí nevšední zážitek a zároveň klid od zástupu turistů. Své místo v top desítce má spolu s Berlínem, Římem nebo Portem také Praha. Konkrétně Holešovice.

Jak upozorňuje britský deník, se zmínkou o Praze si většinou lidé spojí obrázek Malé Strany nebo Pražského hradu. Severně od historického centra se na levé straně Vltavy nachází Holešovice, dříve pochmurná čtvrť, která za poslední dekádu prošla živelnou proměnou, píše The Guardian.

Opuštěné sklady poskytly domov stylovým podnikům

Na počátku dynamického rozvoje Holešovic stály podle autora textu Paula Sullivana hlavně levné nájmy a rozmanité prostory bývalých skladů a továren. Ideální podnikatelské podhoubí vzalo za své a během dekády vznikla v Holešovicích celá řada zajímavých barů, kaváren, galerií a kulturních klubů, společně zasazených do nevšedního mixu brutalistní komunistické architektury a bloků secesních budov.

Unikátní prostory Centra současného umění DOX, zdroj: Prague City Tourism

Za návštěvu v Holešovicích podle autora rozhodně stojí Národní technické muzeum, Veletržní palác či Centrum současného umění DOX. Zmiňuje také unikátní prostory bývalých jatek - Jatka78, Pražskou tržnici, z galerií pak Traffo Gallery a Chemistry Gallery nebo oblíbené kino Bio Oko. 

Autor v textu oceňuje i blízkost veřejné zeleně - Letenského parku či Stromovky, pro procházku nebo ochutnávku piva na některé z mnoha zahrádek. Holešovice se mohou pyšnit i spoustou zajímavých míst spojených s kulinářským zážitkem. Sullivan zmiňuje bistro Jankovcova, cukrárnu Erhart nebo unikátní tržnici Vintroblock. O večerní program se pak postarají kluby Mecca nebo Cross.

Stromovka je oblíbeným místem odpočinku mnoha Pražanů, zdroj: Prague City Tourism

V elitní společnosti

Spolu s pražskými Holešovicemi je v deseti nejvíce zajímavých čtvrtí Evropy podle Guardianu také berlínský Neukölln, římské Ostiense, varšavské Powisle, bělohradský Dórcol, bruselský University Quarter, čtvrti Järntorget/Långgatorna švédského Goteborgu, El Cabanyal ve Valencii, Quartier de la Réunion v Paříži a Bonfim v Portu.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague City Tourism | Zdroj The Guardian

Štítky Holešovice, Praha, The Guardian, čtvrť, cool, Evropa, Řím, Berlín, Paul Sullivan, Centrum současného umění DOX, Pražská informační služba, Vltava, Pražský hrad, Malá Strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný deník The Guardian zařadil pražské Holešovice mezi deset nejvíc cool čtvrtí Evropy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.