Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pošta neustoupila a v Praze nezachová žádnou z poboček, které bude rušit

Česká pošta nevyslyšela přání pražských radnic a nezachová žádnou z poboček, které chce od července zrušit. Pošta však městským částem slíbila posílení provozu na těch pobočkách, které zůstanou v provozu. Dnes to sdělili mluvčí a představitelé oslovených radnic. Městské části se ale obávají, že pobočky, které zůstanou, budou přetížené a zhorší se také dostupnost zejména pro seniory. Rušení se dotkne 13 z 22 velkých městských částí a zaniknout má 35 ze 106 pošt. Nejvíce poboček ubude v Praze 3, 4 a 6, a to shodně po pěti.

Pošta zruší pobočky v polovině letošního roku

Pošta zruší pobočky v polovině letošního roku kvůli ztrátovému hospodaření. Celkem pošta v Česku zruší 300 z 3200 pošt z důvodu snižování nákladů a poklesu provozu. Součástí je i zrušení zhruba 1500 míst. Seznam rušených pošt zveřejní státní podnik na začátku příštího týdne.

„Česká pošta nadále trvá na zrušení pěti poboček z šesti na území Prahy 3 a od července by tak v naší městské části měla zůstat pouze pobočka v Olšanské ulici. Zde je nyní 11 přepážek, jejich počet by se dle vyjádření pošty měl do konce roku zvýšit na 13. Za tento provoz pošta přijímá plnou odpovědnost," uvedl mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich. Zástupci radnice chtějí nadále s poštou jednat o tom, jak zajistí bezproblémovou dostupnost služeb. „Pošta slíbila vyčlenit kontaktní osobu, s níž budeme moci komunikaci směrem k veřejnosti konzultovat a koordinovat," uvedl.

Žádná změna v seznamu poboček navržených ke zrušení se neudála ani v Praze 4. „Nic se nezměnilo," sdělil mluvčí Jiří Bigas. Pošta při společných jednáních nabídla, ať radnice vybere pobočky, které mají zůstat a které mají být zrušeny. To však radnice ústy starosty Ondřeje Kubína (ODS) v uplynulých týdnech odmítla, neboť úřad nemůže podle něho přebírat odpovědnost pošty, tedy akciové společnosti.

Obdobně je na tom šestá městská část. „Stále se snažíme využít všechny možnosti, které by zvrátily rozhodnutí zrušit pobočku na Dědině. Argumenty, které nám již dříve předložili zástupci pošty na jednání s panem starostou (Jakubem) Stárkem (ODS), považujeme v případě pobočky na Dědině za irelevantní," uvedl mluvčí Marek Zeman.

Česká pošta nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky

Podle původního plánu chce pošta postupovat i v Praze 8. „Nic se nezměnilo," řekl mluvčí Martin Šalek. Radnice požadovala ze čtyř poboček plánovaných ke zrušení zachovat minimálně ty v Čimicích a Karlíně. Starosta Ondřej Gros (ODS) poště vyčetl, stejně jako ostatní starostové, způsob komunikace, kdy s radnicí pošta o rušení nejednala a její zástupci se to dozvěděli až z médií. „Dubnové jednání bylo kvůli postoji zástupců pošty k ničemu, pouze vysvětlili, že rušení je dáno tragickou finanční situací pošty," uvedl starosta.

Rovněž zástupci dalších pražských radnic uvedli, že ke změně plánů ze strany pošty nedošlo. „Podle našich informací se rozhodnutí o zrušení poboček Benkova a Opatovská nezměnilo. Pošta nám přes své pověřené zástupce slibuje posílení kapacit zbývajících poboček, včetně rozšíření otevírací doby," sdělila starostka Šárka Zdeňková (HPP11). Nové informace o změně plánů nemá podle mluvčí Andrey Zoulové ani Praha 2 a podle mluvčího Jána Troppa ani městská část Praha 10.

Kromě výše zmíněných městských částí chce pošta rušit také po dvou pobočkách v Praze 1, 5 a 13 a po jedné v Praze 9, 14 a 15. Zástupci Prahy 1 již v březnu uvedli, že se s poštou domluvili, že pošta na Malé Straně zůstane a jen se přesune z Josefské na Malostranské náměstí do bývalého infocentra.

Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií důležitých z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. Pošta chce tímto krokem snížit ztrátu. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci.

Česká pošta přitom nabídne k odkupu většinu vlastních nemovitostí, ve kterých se v polovině roku uzavřou pobočky. Z 300 rušených pošt jich čtvrtina sídlí v objektech pošty, zbytek je v nájmu. Uvedl to dnes mluvčí pošty Matyáš Vitík. Už dříve pošta informovala, že z prodeje nemovitostí očekává zhruba miliardu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 3

Štítky pošta, radnice, městská část, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pošta neustoupila a v Praze nezachová žádnou z poboček, které bude rušit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.