Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do Prahy za první tři měsíce přijelo 1,3 milionu turistů, dohromady tu strávili skoro tři miliony nocí

Turistů ubytovaných v pražských hotelech, penzionech nebo kempech v letošním prvním čtvrtletí meziročně výrazně přibylo, proti zimě předpandemického roku 2019 jich ale bylo stále méně. Do ubytovacích zařízení v hlavním městě v prvních třech měsících letošního roku přijelo 1,35 milionu turistů, tedy o 77,5 procenta více než o rok dříve.

Zvýšil se zejména počet zahraničních turistů, kterých bylo ubytovaných v Praze proti loňské zimě jednou tolik. Hosté strávili v české metropoli i více nocí. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

Ze zahraničních hostů se v Praze od ledna do konce března ubytoval téměř milion lidí, což je meziroční nárůst o 99,5 procenta. Počet ubytovaných českých turistů v metropoli se proti loňskému prvnímu kvartálu zvýšil o 35,7 procenta na zhruba 356 tisíc. Proti prvnímu kvartálu roku 2019 byl ale celkový počet turistů ubytovaných v českém hlavním městě zhruba o 170 tisíc nižší.

Hosté strávili ve sledovaném období v ubytovacích zařízeních v Praze 2,97 milionu nocí, tedy o 77,7 procenta více než před rokem. Většina nocí připadla na cizince. Počet jejich noclehů v porovnání s loňskou zimou se zdvojnásobil na téměř 2,4 milionu. Počet přenocování Čechů v Praze meziročně stoupl o 23 procent na necelých 590 tisíc nocí.

Celorepublikově se počet hostů v ubytovacích zařízeních v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o třetinu na 3,8 milionu turistů. Přibyli hlavně zahraniční hosté, ale zvýšil se i počet domácích turistů. Turisté strávili za první tři měsíce v ubytovacích zařízeních necelých deset milionů nocí, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je to čtvrtinový nárůst.

Praha podle statistiků patřila v zimě spolu s Karlovarským, Královéhradeckým a Libereckým krajem mezi nejnavštěvovanější regiony. V těchto regionech s charakteristickým horským cestovním ruchem se ale meziročně snížila návštěvnost domácí klientely, doplnili statistici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky turismus, Český statistický úřad, návštěvníci, ubytování, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy za první tři měsíce přijelo 1,3 milionu turistů, dohromady tu strávili skoro tři miliony nocí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.