Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sídla Sněmovny i Senátu se dnes otevírají veřejnosti

Sídla Sněmovny a Senátu i reprezentační prostory vlády v Lichtenštejnském paláci v Praze si dnes mohou prohlédnout lidé při příležitosti státního svátku. Například v Senátu ráno návštěvníky osobně přivítá předseda horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS). Prohlídky, při kterých se zájemci dostanou i do míst jindy veřejnosti nepřístupných, jsou zdarma. Začínají shodně v 09:00 a končí v 16:00.

Komentované prohlídky Poslanecké sněmovny

V Poslanecké sněmovně budou prohlídky komentované. Návštěvníky seznámí průvodkyně Pražské informační služby během asi hodinové prohlídky s historií budov, jejich současným využitím i architektonickými zajímavostmi. Trasa prohlídek začíná u vchodu v podloubí na Malostranském náměstí číslo 7/19. Lidé uvidí sněmovní jednací a reprezentační sály, zasedací místnosti a kanceláře parlamentních výborů i další prostory.

Oproti minulým rokům je navíc v kuloárech dolní komory Parlamentu k vidění výstava věnovaná prezidentským volbám mezi lety 1918 až 2018. Na velkoformátových panelech jsou představeni českoslovenští a čeští prezidenti. Doprovází je materiály z archivů Sněmovny a Senátu a umělecké provedení textu prezidentského slibu z letošní inaugurace prezidenta Petra Pavla.

Otevřena bude i pracovna Miloše Vystrčila

V sídle horní komory Parlamentu ve Valdštejnském paláci při zahájení prohlídek v 09:00 přivítá návštěvníky u recepce C2 předseda Senátu Vystrčil. První příchozí si budou moci prohlédnout i pracovnu předsedy, která bude otevřená jen několik minut. K vidění pak budou historické prostory paláce včetně jednacího sálu a otevřený bude i blízký Kolovratský palác, který je veřejnosti běžně nepřístupný. Návštěvníci si v něm mohou prohlédnout třeba Zelený salonek, kde byla v září 1938 československá vláda obeznámena s Mnichovskou dohodou. Prohlídky jsou individuální, k dispozici jsou tištěné průvodce.

Při prohlídce sídla Senátu návštěvníci uvidí i aktuální výstavy. V Mytologické chodbě se koná výstava fotografií Fakultní nemocnice Olomouc s názvem Pulzující srdce medicíny a vědy, v Chodbě místopředsedů je výstava Attractive Abstract a v předsálí jednacího sálu výstava Za závojem času. Poslední vstup do budov Senátu bude možný v 15:30. Valdštejnská zahrada u Senátu bude otevřena podle běžné otevírací doby od 09:00 do 19:00.

Nahlédnout dnes mohou lidé také do Lichtenštejnského paláce, který se stejně jako sídla parlamentních komor nachází na Malé Straně. První písemná zmínka o stavbě na místě paláce je z roku 1555. Objekt pak několikrát změnil podobu i majitele. V současnosti ho používá česká vláda k reprezentačním účelům a k ubytování významných hostů. Prohlídky Lichtenštejnského paláce budou komentované, poslední bude vypravena v 16:00. Trasa povede od schodiště a vstupní chodby přes Modrý salonek a kapli až do palácové zahrady.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Andrew Shiva / Wikipedia

Štítky památky, vláda, sněmovna, senát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sídla Sněmovny i Senátu se dnes otevírají veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.