Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fischer a Richterová uctili památku obětí heydrichiády na Kobyliské střelnici

Na Kobyliské střelnici v Praze, kde nacisté zastřelili stovky lidí, v sobotu proběhlo uctění obětí obětí heydrichiády z roku 1942. Kromě místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) nebo senátora a neúspěšného kandidáta na prezidenta Pavla Fischera (nezávislý) se ho zúčastnili také zástupci armády, pražského magistrátu, obcí a spolků.

„Boj se zlem a nenávistí, šířenými šílenými autokraty, nikdy nekončí,“ řekla na místě Olga Richterová. I v současné době Putinovo Rusko podle ní střílí nevinné kvůli nenávistnému nacionalismu. „Připomínáme si tak teď všechny, kteří v těchto místech zaplatili životem za odvahu postavit se za principy a hodnoty, jež nás dělají lidmi,“ dodala.

„Pevnost a oběť statečných žen a mužů českého národa nás oslovují dodnes,“ doplnil šéf senátního zahraničního výboru Pavel Fischer. Oběti statečných žen a mužů, kteří do poslední chvíle vzdorovali nacismu a německé okupaci, připomněl i Viktor Šinkovec z Československé obce legionářské.

Po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v květnu 1942 nacisté na Kobyliské střelnici popravili kolem 540 lidí. Obětí německých popravčích čet byli například spisovatel Vladislav Vančura, novinář Evžen Rošický nebo předseda protektorátní vlády Alois Eliáš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto FB Pavel Fischer

Štítky Praha, historie, druhá světová válka, heydrichiáda, pietní akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fischer a Richterová uctili památku obětí heydrichiády na Kobyliské střelnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.