Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V celorepublikové Sbírce potravin se vybralo méně než před půl rokem

Češi v letošním jarním kole Sbírky potravin, která se v sobotu uskutečnila v 1 540 prodejnách, darovali 438 tun potravin a drogistického zboží. Novináře o tom dnes informovali organizátoři akce. Je to o desítky tun více než na jaře před rokem, loni na podzim se však vybralo 520 tun zboží. Sbírka ještě pokračuje v následujícím týdnu v on-line obchodech. Dary zákazníků budou potravinové banky průběžně rozdělovat osamělým seniorům, rodičům samoživitelům, rodinám v nouzi a dalším potřebným.

Jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin v sobotu podle organizátorů vyneslo 394 tun potravin, z nichž lze připravit až 788 tisíc porcí jídla. Zákazníci dále přispěli 44 tunami základní drogerie a hygienických potřeb.

Oline sbírka pokračuje do 2. května

„Z našich statistik vyplývá, že počet lidí v nouzi se průběžně zvyšuje. Důvodem je přetrvávající stav způsobený vysokou mírou inflace a s tím souvisejícími vysokými cenami energií a dalších základních potřeb,“ uvedl předseda České federace potravinových bank Aleš Pavlíček. „Všichni dárci si zaslouží obrovské poděkování. Jasně totiž prokázali, že jim není lhostejný osud lidí nacházejících se v obtížné životní situaci,“ dodal v tiskové zprávě. Pavlíček připomněl, že v on-line obchodech bude sbírka pokračovat do 2. května.

„Jsem moc rád, že se do jarního kola Sbírky potravin opět zapojily všechny velké obchodní řetězce včetně sítí drogérií. Chci moc poděkovat všem jejich zaměstnancům, kteří se podíleli na zdárném průběhu této velmi potřebné akce,“ přidal se s poděkováním Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. „Opět se ukázalo, jak dobře funguje spolupráce mezi obchodními řetězci a potravinovými bankami a jak se nám každý rok daří systém darování potravin posilovat,“ dodal.

Do akce se zapojily všechny velké obchodní řetězce

Loni podle pořádající České federace potravinových bank podpořily banky 300 tisíc lidí, o 30 procent více než v roce 2021. Do potravinové sbírky se v sobotu po celé České republice zapojil rekordní počet 1 540 obchodů. Oproti předchozím rokům je to o stovky více, do sbírky se zapojuje i čím dál více dobrovolníků. Do jarního kola se zapojily všechny velké obchodní řetězce - Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny, Rossmann a Tesco. Z on-line obchodů se zapojily Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.

Sbírka se nyní koná vždy dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Od roku 2013 do loňského roku se v nich vybralo přes 4 200 tun potravin, uvedl tento týden Svaz obchodu a cestovního ruchu, který se na akci rovněž podílí. Odpovídá to zhruba 8,4 milionu porcí jídla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sbírka potravin

Štítky Sbírka potravin, charita, potravinové banky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V celorepublikové Sbírce potravin se vybralo méně než před půl rokem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.