Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pošta odmítla žádost Prahy 8 zachovat dvě ze čtyř poboček, nepochodila ani Praha 3

Česká pošta odmítla žádost vedení Prahy 8 zachovat dvě ze čtyř poboček chystaných ke zrušení. Zástupci pošty rovněž odmítli návrh Prahy 3 nerušit pobočku na Jarově. Pošta již odmítla návrh zachovat pošty i dalším radnicím. Podnik chce od července kvůli úsporám zrušit v celé zemi 300 poboček. V metropoli to je 35 ze 106 pošt.

Jednání bylo kvůli postoji zástupců pošty vlastně k ničemu"

V Praze 8, která patří k nejrozlehlejším a nejlidnatějším částem, je nyní devět poboček a v Praze 3 šest. S rušením nesouhlasí většina pražských starostů, jejichž části se plán pošty týká.

Radnice Prahy 8 chtěla zachovat poštu v Čimicích a v Karlíně. „(Pondělní) jednání bylo kvůli postoji zástupců pošty vlastně k ničemu. Tedy kromě 'vysvětlení', že je to dáno tragickou finanční situací pošty. Návrhy a argumenty byly odmítnuty s tím, že počet rušených poboček je již schválený a nezměnitelný. Ze strany pošty bylo nakonec řečeno, že jde o její zodpovědnost a nutné manažerské rozhodnutí," sdělil starosta Ondřej Gros (ODS).

Gros kritizuje také způsob komunikace pošty. „O chystaném tahu nebyla nejen schopna včas informovat samosprávu, ale na přímý dotaz v březnu dokonce nedokázala žádné informace poskytnout. O celé podobě rušení poboček se tak vedení měst a obcí dozvědělo strohým sdělením 31. března ráno. Bez jakékoliv předchozí diskuse, direktivně a od stolu," uvedl Gros.

O čtyři z pěti poboček přijde Praha 3. Její vedení argumentovalo tím, že pro 80 tisíc obyvatel nemůže fungovat pouze jedna pobočka v Olšanské ulici. Navrhla proto zachovat tu na Jarově. Přestože zástupci pošty po společném jednání podle mluvčího slíbili, že návrh promyslí, nyní jej zamítli. Pobočka v Olšanské bude rozšířena o dvě přepážky na 13, sdělili.

Místo plánovaných 13 přepážek bude potřeba přibližně o deset víc"

„Podle statistik České pošty občané v průměru využijí poštovní pobočku dvakrát do měsíce a na přepážce průměrně stráví tři minuty. Vezmeme-li v úvahu počet obyvatel Prahy 3 a současnou provozní dobu pobočky na Olšanské, vychází nám z toho, že místo plánovaných 13 přepážek bude potřeba přibližně o deset víc. Takto poměrně zásadní disproporci v budoucím fungování poštovních služeb pro naše občany ještě budeme chtít od České pošty vysvětlit," uvedl starosta Michal Vronský (TOP 09).

Se zástupci pošty jednají i další pražští starostové. Návrh zachování pobočky minulý týden odmítli starostce Prahy 11 Šárce Zdeňkové (HPP 11) a setkali se i s vedením Prahy 4. Starosta Ondřej Kubín (ODS) tehdy řekl, že jim zástupci pošty sdělili, že v žádném případě nezmění počet rušených poboček, ale jsou ochotni tu kterou vyměnit za jinou. Které by ale následně měly být zrušeny, by tedy rozhodla radnice. Nechat na sebe přenést zodpovědnost pošty ale podle starosty nelze.

S poštou jednala také Praha 9, která navrhla, aby jedna z fungujících poboček, které se nemají rušit, přešla do systému Pošta Partner, kdy by se radnice podílela na jejím chodu. Cílem je předejít případnému zrušení v budoucnu. Proti rušení se postavily i ostatní radnice. Vadí jim nejen rušení poboček, ale také způsob komunikace, kdy se část starostů dozvěděla o plánech pošty z médií. Proti rušení přijala usnesení i Praha 13.

S poštou v uplynulých měsících jednalo také vedení Prahy 1. Strany se domluvily, že pošta na Malé Straně zůstane a pouze se přesune z Josefské ulice na Malostranské náměstí do bývalého infocentra, které patří radnici.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 3

Štítky pošta, rušení, jednání, pobočky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pošta odmítla žádost Prahy 8 zachovat dvě ze čtyř poboček, nepochodila ani Praha 3  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.