Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté bojující za třicítku v Praze znovu blokovali dopravu

Skupina aktivistů s názvem Poslední generace dnes po páté hodině odpoledne vyrazila na devátý pochod v rámci kampaně za snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Minulého protestu účastnilo asi 130 osob, i dnes šly v průvodu desítky lidí. Trasa devátého pochodu za třicítku v Praze vedl od budovy Právnické fakulty Univerzity Karlovy po Dvořákově nábřeží kolem ministerstva dopravy a po magistrále až k budově hlavního nádraží.

Cílem aktivistů zůstává snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině

Na pochod asi stovky lidí dohlíží policisté v uniformách, civilu i členové antikonfliktního týmu. Dopravu nijak zvlášť neblokovali, auta je objížděla levým pruhem. Když potřeboval zastavit autobus, policisté průvod zpomalili. Mezi účastníky byly zastoupeny všechny věkové skupiny, přišli důchodci, studenti i někteří rodiče přivedli i děti. Před pochodem si rozdali transparenty a nálepky s třicítkou v srdci.

Kvůli vyššímu počtu účastníků rozdělili organizátoři pochod na dva, lidí si mohli vybrat, zda k nádraží půjdou od Právnické fakulty nebo z Karlínského náměstí.

Někteří řidiči v protisměru na protestující troubili a pokřikovali, ti v jejich směru byli klidnější. 

Aktivisté chtějí pomalým pochodem v silnici dosáhnout snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Argumentují například tím, že i pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice. „A výsledek? Mazání cyklopruhů? Stavby dalších tunelů a dálnic, které do Prahy přivedou ještě víc aut? Povede dál kolem Národního muzea dálnice? Třicet tři let od prvního protestu za humanizaci magistrály,” zlobil se jeden z organizátorů pochodu Michal Pech v prohlášení pro novináře.

Skupina Poslední generace chce v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny. „Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” okomentoval průběh kampaně Pech.

ANKETA: Má v Praze platit maximální povolená rychlost třicet kilometrů v hodině?

Aktivisté ze skupiny Poslední generace spustili novou kampaň, během které chtějí pravidelně blokovat provoz v Praze. Jejich požadavek je, aby se rychlostní limit v Praze snížil na 30 kilometrů v hodině. „Má to hned několik výhod, a to méně nehod,...

KOMENTÁŘ: Je v pořádku zkopat aktivisty, kteří se posadí do silnice?

V minulých dvou týdnech se lidem vařila krev z protestů členů hnutí Extinction Rebellion. Lehali si do silnice a blokovali nebohé řidiče, kteří třeba spěchali na nákup. Nakonec došla trpělivost i pražskému primátorovi Zděňku Hřibovi a aktivisty...

Pochody přilákaly kritiky i recesisty

Kampaň přilákala také odpůrce, kteří si z ní udělali politickou kampaň. Na posledních pochodech se vyskytla skupinka několika lidí s transparenty s nápisem „Stop aktivistům s IQ 30”.

„My chceme svobodu na silnicích, myslíme si, že když motory fungují v ideálním stavu, tak jezdí spíš na sedmdesát než na třicet a naopak spotřeba aut je podle nás daleko větší, když se jezdí pomalu,“ řekl naší redakci Libor Vondráček (Svobodní) a přiznal, že tato protiakce je součástí kampaně k blížícím se volbám do Evropského parlamentu.

Dnes dorazili opět zástupci recesistické iniciativy 120 pro Prahu. „Nesmyslem proti nesmyslu. S nima se stejně nedá už argumentovat nějak racionálně, tak na to upozorníme takhle,“ popsal naší redakci postoj iniciativy jeden z protestujících Matěj Kotulán.

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině

Studenti Andrej Lutčenko, Matěj Kotulán a Marek Šrajer si začali dělat legraci z aktivistů, kteří skrze pochody v silnici usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Založili iniciativu 120 pro Prahu a na pochody...

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Jasno není ani mezi zastupiteli

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Věřím že ti lidé mají starost o zdraví a životy lidí, zúčastní se také pochodů za mír, setkání proti chudobě na Václavském náměstí, podepíší petici Voda je život o prodeji naší vody mafii, překupníkům kteří ji tak jako naši energii přeprodávají lidem za násobky naší výrobní ceny.

Pátek, 14. dubna 2023, 12:15Odpovědět

VIDEO: Aktivisté bojující za třicítku v Praze znovu blokovali dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.