Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Do Česka se vrací mráz. Meteorologové vydali varování

Mráz, který může poškodit kvetoucí ovocné stromy, bude v nižších polohách velké části Česka také v noci na pátek. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil své upozornění před mrazem ve vegetačním období. Původně platilo do čtvrtečního rána pro celé Česko. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.

„Na našem území se vyskytuje studený a poměrně suchý vzduch. Zejména při zmenšené oblačnosti budou opět teploty v noci na čtvrtek klesat na celém území pod bod mrazu. V noci na pátek bude od severovýchodu přibývat oblačnost, záporné teploty se proto očekávají ještě v Čechách a na Znojemsku," uvedli na facebooku meteorologové. Podle nich by mráz mohl v polohách pod 550 metrů nad mořem poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně, slivoně a keře vinné révy.

Pěstitelé by podle meteorologů měli zakrýt nízké rostliny světlou netkanou textilií, u stromů lze podle nich použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik drobnými vodními kapičkami před východem Slunce nebo zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu.

Od čtvrtečního večera do pátečního rána platí upozornění před mrazem konkrétně pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a okres Znojmo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, varování, mráz, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se vrací mráz. Meteorologové vydali varování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.