Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Praze začalo hubení hlodavců. Použije se přes třináct tun jedu

Deratizátoři Pražských vodovodů a kanalizací v metropoli zahájili pravidelnou deratizaci. Na hubení myšovitých hlodavců mají připraveno stejně jako loni 13 500 kilogramů jedu Hubex. Likvidaci škůdců zahájily PVK v centru města. Dnes to sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Deratizace bude trvat do října.

„Začínáme na Novém Městě, konkrétně na Rašínově nábřeží, v okolí Petřína, na Pražačce a na Jarově. Následovat budou další lokality, které jsme si odsouhlasili s magistrátem a jednotlivými městskými částmi," uvedl Tomáš Mrázek. Návnady a jejich účinek zkontrolují deratizátoři v polovině května, o prázdninách a na konci října.

Povinnost hubit škodlivé hlodavce je stanovena zákonem o ochraně veřejného zdraví. Náklady zhruba milion korun hradí město. Nástrahy kladou zaměstnanci PVK výhradně do kanalizace, nikoliv na povrch. Kilogram jedu pak odpovídá jedné takzvané deratizační jednotce, kterou je jeden dům.

V pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů. Pravidelnou deratizací se podle Mrázka daří udržovat jejich počet na přiměřené úrovni. Potkani žijí také na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam lidé vyhazují odpadky. Potkany vyhání na povrch také zvýšený stavební ruch. „Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí," dodal Mrázek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hubení, PVK, hlodavci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začalo hubení hlodavců. Použije se přes třináct tun jedu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.