Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Češi si v on-line kalkulačce loni ocenili nemovitosti za 1,2 bilionu korun

PR článek

Oblíbená kalkulačka Odhad-zdarma.cz vypracovala za poslední 4 roky už více než 1 000 000 on-line odhadů cen nemovitostí. Jen za rok 2022 celková hodnota oceněných nemovitostí v této službě přesáhla 1,2 bilionu Kč. Češi si možnost zjistit on-line tržní cenu nemovitosti nebo výši nájmu oblíbili, jak potvrzuje i Jakub Zámiš spoluzakladatel Odhad-zdarma.cz

Ze zvědavosti, pro úřady i na realitní transakce

Důvody, pro které lidé kalkulačku používají, jsou různé. Podle Zámiše je nejvyšší počet výpočtů na službě Odhad-zdarma.cz pro účely prodeje či nákupu nemovitosti. „Lidé chtějí mít jistotu, že neprodávají pod cenou, nebo naopak nekupují nemovitost příliš draze a nechtějí se jen spoléhat na doporučení realitních makléřů nebo odhadců z bank,” upřesňuje motivy Zámiš. Tržní cenu nemovitostí zjišťují uživatelé i kvůli majetkovému vypořádání nebo pro notáře v rámci dědického řízení. Jako častý důvod používání kalkulačky však lidé také uvádějí zajímavost či zvědavost. „Z anonymizovaných dat vidíme opakované provádění výpočtů pro stejné nemovitosti, lze tedy odvozovat, že někteří lidé si zvykli používat kalkulačku na to, aby měli dlouhodobě přehled, jak se tržní cena jejich nemovitosti vyvíjí. Vzhledem ke změnám na trhu je to velmi pochopitelné,” dodává Zámiš.

Znatelný je však nárůst i on-line výpočtů tržní výše nájmu. V posledních letech jsme na trhu nájemního bydlení mohli pozorovat podstatné změny. Zlevňování nájmu v době covidu vystřídalo zdražování způsobené mimo jiné i zhoršenými podmínkami financování vlastního bydlení. Zjistit správnou, a tedy hlavně aktuální výši nájmu proto chtějí lidé čím dál více.

Lidé vyžadují rychlost, spolehlivost a žádné vkládání kontaktních údajů

Za zdánlivou jednoduchostí on-line kalkulačky stojí podle Zámiše tisíce hodin vývojářů, analytiků, realitních odborníků i marketingových specialistů. „Pro výpočet ceny je třeba zadat jen minimální množství nezbytných informací. Používání on-line kalkulačky se podobá prakticky mobilní aplikaci. Zadáte či vyberete několik parametrů a algoritmus zajistí vše potřebné. Pro přesnost výpočtu kombinujeme několik zdrojů. Vycházíme z inzertních cen, údajů o prodejích, cenových map realitních odborníků a v současné době nám pomáhá vše revidovat umělá inteligence, která začíná  výsledky ještě více zpřesňovat,” vysvětluje princip fungování kalkulačky Zámiš. Za podstatnou výhodu služby lze označit i fakt, že pro získání výsledku není nutné vkládat žádné kontaktní údaje, služba funguje zdarma a na území celé České republiky. Podle Zámiše služba pro veřejnost vypracovala odhad tržní ceny nemovitosti už téměř v každé obci.

Na realitním trhu je znát váhání i potřeba informací

Prodat? Koupit? Pronajmout? Vyčkat? Takové otázky si teď na realitním trhu pokládá kde kdo. Jak už to bývá, značnou výhodu má ten, kdo disponuje správnými informacemi. Zásadní události a změny, nám během několika posledních let ukázaly, že předpovědi o vývoji se zdaleka nemusí shodovat s realitou. Mít ale správné aktuální informace, pro nás v realitních transakcích může znamenat rozdíl statisíců, leckdy i milionů korun. Na jaký zdroj se však v těchto chvílích plných změn spolehnout? Hledat nemovitosti na realitních portálech, které jsou podobné té, pro kterou potřebujeme zjistit cenu, může být velmi zavádějící. Když odhlídneme od toho, že se nemusí shodovat ve všech často zásadních parametrech, nezjistíme, jak dlouho je při inzerované ceně v nabídce. Inzerovaná cena tak může být úplně mimo realitu trhu. Doposud využívanou metodou tak bylo především zjištění ceny od realitního makléře, ovšem doporučená cena vycházela ze zkušenosti a kvality makléře, což je na českém trhu mnohdy problematické. I proto zřejmě roste obliba služeb jako je Odhad-zdarma.cz, protože lidé mají rychlý přístup ke klíčovým informacím nezávisle a bez zprostředkovatelů.
 

Vývoj jde rychle dopředu a tempo se zvyšuje

I služby jako je Odhad-zdarma.cz, však nemohou usnout na vavřínech a je nutné neustále reagovat na vývoj trhu i požadavky spotřebitelů. „V průběhu posledních 4 let jsme neustále vylepšovali službu i webové stránky. Dostali jsme se nicméně do bodu, kdy další rozvoj a přidávání funkcí vyžadoval spustit kompletně novou verzi. To se nám podařilo na přelomu ledna a února letošního roku, nová verze služby však zabrala více než 11 měsíců, a to jsme měli k dispozici opravdu špičkový projektový tým. Důraz je kladen na každý detail a vstřícnost pro uživatele. Celý web je navíc kompletně ‚bezbariérový’ i pro osoby se zdravotním postižením,” dodává k vývoji technologií pro oceňování nemovitostí Zámiš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Berankova Andrea

Osobní finanční půjčka s pojištěním. Jsme soukromý poskytovatel, který Vám nabízí výhodné finanční půjčky až do 50 000 000 Kč/eur s nízkou úrokovou sazbou. Tato nabídka platí pro občany celé ČR, Jasná a srozumitelná smlouva, jasné podmínky dostupnosti. Neváhejte nás kontaktovat, jsme k dispozici 24 hodin denně
E-mail: berankovar6@gmail.com

Pondělí, 10. července 2023, 11:23Odpovědět

Češi si v on-line kalkulačce loni ocenili nemovitosti za 1,2 bilionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.