Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Židovská obec v Praze pomáhá více než stovce ukrajinských Židů

Pražská židovská obec aktuálně pomáhá zhruba 110 uprchlíkům z Ukrajiny stejného vyznání po jejich příchodu do České republiky. Poskytuje jim sociální bydlení i náboženské zázemí, pomáhá s komunikací s úřady i začleněním dětí do škol. Ukrajinci teď jako poděkování pro Čechy chystají kulturní vystoupení, řekla Jana Wichsová ze sociálního oddělení Židovské obce v Praze.

Ortodoxní Židé tvoří zhruba desetinu příchozích z Ukrajiny

Na pražskou židovskou obec se od začátku války na Ukrajině za poslední rok obrátilo asi 170 uprchlíků, rodin i jednotlivců. Většina z nich byla řadovými členy židovských komunit na Ukrajině, ortodoxní Židé tvoří zhruba desetinu příchozích. Zhruba stejný poměr panuje i mezi pražskými Židy. Obě skupiny společně slaví židovské svátky, obec ale zaštiťuje například i ukrajinský klub nebo společné šabatové večeře pro nově příchozí.

„Měli jsme tu celkem 170 Ukrajinců, ale někteří už odjeli na Západ, jiní se vrátili do vlasti," říká Wichsová. „Máme krizové místo, dvojlůžkový pokoj pro nově příchozí, a také sociální byty. V těch bydlí asi 40 Ukrajinců. Praha ale teď uprchlíky nepřijímá, takže lidé za námi přestali chodit, protože se v Praze nemohou registrovat," dodává.

Třetinu příchozích tvoří děti

Ukrajinští Židé mohou v rámci pomoci využívat i dalších služeb pražské obce, včetně obědů v košer jídelně nebo registrace u praktického lékaře. S návštěvami úřadů nebo pohovory na úřadu práce pomáhá koordinátorka, sama Ukrajinka, která už v Česku žije přes 30 let.

„Třetina příchozích jsou děti. Na (židovské) Lauderovy školy se podařilo umístit jen tři z nich, protože tam mají plně obsazeno. Dalším jsme pomohli najít školy v místě bydliště, měli jsme i dva středoškoláky a tři studentky nastoupily na vysoké školy," uvedla Wichsová.

Příchozí Ukrajinci se podle Wichsové snaží na oplátku něco dělat pro českou komunitu. Založili sbor a nacvičují představení, kterým chtějí poděkovat za vstřícnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Polícia SR

Štítky Ukrajina, migrace, židé, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Židovská obec v Praze pomáhá více než stovce ukrajinských Židů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.