Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

3 miliardy korun na sociální služby. Peníze půjdou na programy pro závislé i bezdomovce

Tři miliardy ve formě dotací a grantů. Tolik se rozhodli pražští zastupitelé uvolnit na podporu bydlení, adiktologických služeb nebo třeba dětských domovů. Část peněz se městu vrátí, až dojde ke schválení dotací na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Peníze pro osoby bez domova i drogově závislé

„Nejvýznamnější část z těchto peněz, zhruba 2,7 miliardy korun, bude určena na podporu registrovaných sociálních služeb,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS). „Praha ale bude vedle jiného financovat oblast adiktologických služeb určenou pro osoby závislé na drogách v částce 80 milionů korun, částkou 37 milionů korun podpoří rodinnou politiku a 10 milionů korun zamíří na podporu lidí bez domova,“ dodala.

Finanční injekce tohoto objemu do oblasti sociálních registrovaných služeb by měla být dočasná. Město čeká, že v průběhu roku schválí dotace do této oblasti Ministerstvo práce a sociálních věcí. Peníze od města by tedy měly být jen dočasnou pomocí a měly by se městu opět vrátit. „Mezi jednotlivé sociální služby, které dotaci od hlavního města obdrží, jsou například Centrum komunitních služeb Pro život, Centrum služeb pro rodinu a dítě či dětský domov Charlotty Masarykové,“ doplnil mluvčí Magistrátu Vít Hofman.

Ambulantní léčba i terénní programy

Investice do adiktologických služeb by měly podpořit programy, které pomohou s léčbou a resocializací uživatelů drog. V neposlední řadě i se změnou jejich postojů a životního stylu. Peníze půjdou také na snížení zdravotních  a sociálních rizik, která s sebou závislost přináší. Programy zahrnují ambulantní léčbu, terénní programy a poradenské služby.

Do systému transformace péče o Pražany s potřebou intenzivní podpory zamíří částka přesahující 40 milionů korun,“ uvedla Udženija. Projekt Transformace systému péče zajistí rozšíření kapacity komunitních služeb v Doplňkové síti sociálních služeb v Praze. Více lidem tak bude umožněno dosáhnout na podporu k systémové integraci. To uleví zejména příspěvkovým organizacím, ze kterých tito lidé přicházejí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praha.eu

Štítky dotace, sociální služby, granty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

3 miliardy korun na sociální služby. Peníze půjdou na programy pro závislé i bezdomovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.