Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v centru Prahy připomněli válečná zvěrstva, která Rusové páchají na civilistech

Staroměstské náměstí dnes odpoledne zaplnily boty, které připomněly civilisty zmizelé kvůli válečným zločinům probíhajícím na Ukrajině. Happening v centru Prahy uspořádala iniciativa Amnesty International společně s ukrajinskou scénografkou Margaritou Chala. Organizátoři akce chtějí apelovat na co nejrychlejší vyšetření všech válečných zločinů a zvěrstev spáchaných ruskou armádou.

Lidé z Amnesty International se spojili s ukrajinskou scénografkou Margaritou Chalou, která vytvořila instalaci s cílem přiblížit atmosféru beznaděje a strachu, v níž Ukrajinci stále žijí. „Je důležité o válce stále mluvit. Vážíme si obrovské podpory, kterou v Česku i Evropě nacházíme, ale mnoho našich blízkých stále trpí v zimě a válečných podmínkách na Ukrajině,” popsala v tiskové zprávě Margarita Chala.

Organizátoři vystavili na Staroměstském náměstí téměř 500 párů bot. „Popravy, deportace, vysídlení. Kvůli krutému počínání ruské armády přišlo o svůj domov už 14 milionů ukrajinských obyvatel, statisíce dětí byly uneseny do Ruska a 18 tisíc lidí bylo zabito nebo zraněno. Tato smutná statistika popisuje rok krutého řádění ruské armády na Ukrajině. Výjimkou nebyly ani útoky na obytné budovy a civilní infrastrukturu, znemožnění evakuace ukrajinských obyvatel nebo používání zakázané munice,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí Amnesty International Lucie Gregorová.

Amnesty International zdokumentovala zabíjení ukrajinských civilistů v obci Buča a v oblasti Zdvyživka a usiluje o to, aby zločiny ruské armády byla vyšetřeny. Amnesty Crisis Evidence Lab údajně shromažďuje důkazy pro vyšetření válečných zločinů od začátku ruské agrese. „Považujeme za nutné, aby byl zřízen mezinárodní tribunál, který všechny válečné zločiny a zvěrstva spáchaná Ruskem na Ukrajině začne urychleně prošetřovat,” popsala ve zprávě pro novináře vedoucí advokacie české pobočky Amnesty International Irena Hůlová.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky válka, Rusko, Ukrajina, setkání, aktivisté, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v centru Prahy připomněli válečná zvěrstva, která Rusové páchají na civilistech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.