Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Golfový areál v Praze, který za komunismu zanikl, jde do dražby

Bývalý golfový areál s budovou někdejší klubovny v Praze-Klánovicích je po dvou letech znovu na prodej. Vlastník se loni dostal do insolvence. Prodej se uskuteční formou elektronické dražby 22. března a zajišťuje jej brněnská realitní společnost Gaute, která o tom informovala v tiskové zprávě. Vyvolávací cena budovy a pozemků o rozloze 26 tisíc čtverečních metrů bude 46,4 milionu korun. Dražby se podle dosluhujícího pražského radního Jana Chabra (TOP 09) zúčastní i hlavní město.

Golfové hřiště bylo na pozemcích vybudováno v roce 1937, za komunistů zaniklo

„Jedná se o bývalý prvorepublikový golfový resort s klubovnou, ubytovací kapacitou, restaurací a dalším zázemím uprostřed Klánovického lesa. Budova s celkovou užitnou plochou 782 čtverečních metrů se nachází v lese asi 140 metrů od souvislé zástavby rodinných domů," uvedl Petr Stejskal z Gaute. Stavebně technický stav budovy je podle soudního znalce velmi dobrý, jak je vidět i na fotografiích u inzerátu, který dražbu avizuje. Nemovitost se zájemcům o dražbu otevře ve dvou termínech, 22. února a 8. března.

O budovu s pozemky má podle Chabra dlouhodobě zájem Praha, ale nikdy se nepodařilo dohodnout s majiteli na ceně. Různí majitelé chtěli podle radního v minulosti objekt rekolaudovat na hotel či restauraci, což se jim však nepodařilo, jelikož to nepovoluje územní plán. „Pokud by hlavní město objekt získalo, budeme i ve spolupráci s městskou částí Praha-Klánovice hledat co nejlepší využití. Nabízí se propojení s organizacemi hlavního města, jako je například Dům dětí a mládeže," řekl Jan Chabr.

Golfové hřiště se šesti jamkami bylo na pozemcích vybudováno v roce 1937, další tři jamky a budova klubovny přibyly v roce 1938. Za protektorátu pak hřiště sloužilo jako polní lazaret a v 50. letech minulého století zaniklo, komunistický režim nechal jeho území zalesnit.

Hlavní město obnovení hřiště zabránilo 

V roce 1991 byly klubovna a tříhektarový pozemek vráceny obnovenému Golf Clubu Praha, který usiloval o obnovení golfového hřiště, získal i stavební povolení na výstavbu 18 jamek, ale kvůli nedostatku peněz se stavba neuskutečnila. Celý areál tak Golf Club Praha prodal Forest Golf Resort Praha (FGRP). Ten v areálu provozoval cvičné jamky a cvičné odpaliště, takzvaný driving range. V roce 2008 prošla kompletní rekonstrukcí budova klubovny. I nový majitel usiloval o obnovení golfového hřiště, obyvatelé Klánovic se ale v referendu z roku 2009 postavili proti tomuto záměru. Hlavním argumentem proti jeho vybudování byla nutnost rozsáhlého kácení v Klánovickém lese.

FGRP záměr na vybudování devíti jamek v roce 2012 předložil k posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Proces byl ale přerušen a hlavní město Praha v roce 2014 zabránilo vzniku hřiště vydáním změny územního plánu.

V roce 2021 areál změnil majitele, kterým se stala firma Perseus Health Resort, nově přejmenovaná na akciovou společnost Drbalovo. Ta je od minulého roku v konkurzu, což je i důvod prodeje.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons

Štítky reality, dražba, golf, hřiště, Klánovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Golfový areál v Praze, který za komunismu zanikl, jde do dražby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.