Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražská zoo má novou samici psa pralesního. Přicestovala z Francie

Do pražské zoologické zahrady přicestovala bezmála dvouletá fena psa pralesního z francouzské Zoo Amiens. V Praze je sice už od loňského listopadu, ale v těchto dnech se začala sbližovat s pětiletým psem, se kterým tvoří chovný pár. Návštěvníci mohou pár psů pralesních sledovat v areálu malých amerických šelem kousek od výběhu ledních medvědů.

Chov psa pralesního v zoo je dnes spíš výjimečný

Pes pralesní žije hlavně na území Střední a Jižní Ameriky, jeho domovinou je Panama, ale také Peru, Brazílie nebo Paraguay. Tam ho však ohrožuje rozšiřování zemědělské půdy, které způsobuje zmenšování rozlohy přirozeného prostředí a nedostatek kořisti kvůli nelegálnímu lovu. Jedním z problémů jsou však i smrtelné nemoci, které se na pralesní psy mohou šířit od psů domácích. Právě proto je pes pralesní na Červeném seznamu IUCN v kategorii téměř ohrožený druh.

První psi pralesní přišli do pražské zoo už v roce 1988 a od té doby se v Praze podařilo odchovat přes padesát štěňat. Dnes je chov těchto psovitých šelem v zoologických zahradách spíše výjimečný. Důvodem je i fakt, že psi jsou při odchovu mláďat velmi citliví na jakékoliv vyrušování.

Mláďat by se v zoo mohli dočkat už letos

„Francouzská samice psa pralesního byla vybrána koordinátorem Evropského chovného programu jako vhodná partnerka samce z našeho odchovu. Případná mláďata by obohatila evropský chov, protože samotný samec je také velmi geneticky cenný a nepříbuzný ostatním psům pralesním na kontinentě, jeho otec k nám přišel až z Japonska. Doufáme tedy, že se letos dočkáme mláďat,“ uvedl na webu zoo kurátor savců Pavel Brandl.

„Sbližování obou zvířat proběhlo bezproblémově. Samice si nejprve sama prošla a označkovala výběh. Není bez zajímavosti, že tak učinila při stání na předních nohou v takzvané stojce, aby značku umístila co nejvýše. Samec to poté zase přeznačkoval a o fenu ihned začal projevovat zájem. Nyní všude chodí spolu, dokonce i spí přituleni v noře,“ popsala chování páru vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková.

Pár psů pralesních mohou návštěvníci sledovat v areálu malých amerických šelem. Samice je drobnější než samec a má tmavší srst. Samec je světlejší, což je typické znamení dospělého psa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zoo, pes pralesní, samice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo má novou samici psa pralesního. Přicestovala z Francie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.