Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 3 schválila privatizaci téměř stovky bytů v Roháčově ulici

Třetí městská část schválila prodej téměř stovky bytů v panelových domech v Roháčově ulici za více než 240 milionů korun oprávněným nájemníkům. O dlouho připravované privatizaci rozhodli zastupitelé. Součástí prodeje je omezení, podle kterého nesmějí majitelé byty po dobu šesti let prodat. Oproti ceně znaleckého posudku zaplatí nájemníci v souladu s pravidly privatizace o čtvrtinu méně. Prodej musí ještě schválit zastupitelé hlavního města.

Privatizaci předcházela kompletní rekonstrukce panelových domů. Opravy a příprava privatizace se oproti původním plánům zdržela, protože nové vedení radnice TOP 09 a STAN, Pirátů a Zelených zrušilo původně vypsanou veřejnou zakázku. Mezitím vznikl nový znalecký posudek a Praha 3 schválila nová pravidla pro privatizaci, která zahrnují zákaz prodeje po dobu šesti let.

Ustanovení kritizovali opoziční zastupitelé za ODS, KDU-ČSL, Svobodné a ANO. Nelíbil se jim také fakt, že se zvýšila cena a že příprava rekonstrukcí domů trvá zbytečně dlouho, čímž se proces privatizace prodlužuje. Obdobné argumenty v diskusi přednesli i zástupci nájemníků.

Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) řekl, že je stále velmi výhodné koupit byt na Žižkově za 40 tisíc korun za metr čtvereční. Pro ty, kteří nemají prostředky na odkup, se podle něj nic nemění a budou moci zůstat v nájemním bydlení za 114 korun za metr čtvereční a rok, což je zhruba třetina průměrného tržního nájmu v Praze.

Plán privatizace bytů v Praze 3 dnes schválenými prodeji neskončí. Připravuje se rekonstrukce a následný odprodej dalších stovek bytů v domech v Blahoslavově, Ondříčkově, Kubelíkově a Táboritské ulici. Celkové investice do rekonstrukce domů jsou ve stovkách milionů korun. Starosta Ptáček dnes nevyloučil možnost, že by se byty prodaly bez rekonstrukce, podle informací radnice však má o tuto možnost zájem jen zlomek nájemníků.

Pražské městské části celkem spravují více než 23.000 bytů, dalších 7700 má ve správě magistrát. Ohledně privatizace bytů před časem vznikl spor v zastupitelstvu hlavního města, když chtěl radní Adam Zábranský (Piráti) zastavit všechny prodeje včetně už dříve schválených. Proti tomu se kromě opozice postavila i koaliční TOP 09. Vedení města nakonec rozhodlo, že se dokončí privatizace domů, kde už proces prodeje začal, a město si v nich ponechá nyní neobsazené byty. Další odprodeje bytů spravovaných magistrátem už v plánu nejsou, městské části si o svém fondu rozhodují samy.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města chce stále rostoucí ceny bydlení řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je právě zastavení privatizací městských bytů či podpora družstevní výstavby.

Autoři | Foto Praha 3

Štítky ČR, byty, správa, Praha, Praha 3, privatizace, městská část, radnice, TOP 09, Česká pirátská strana, Jiří Ptáček, Starostové a nezávislí, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 3 schválila privatizaci téměř stovky bytů v Roháčově ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.