Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Soud vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Babiš byl zproštěn obžaloby

, aktualizováno 9. ledna 2023, 12:30

Andrej Babiš (ANO) ani jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová nedorazili do budovy Městského soudu v Praze, kde soudce Jan Šott vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Ta se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Andrej Babiš i Jana Nagyová byli zproštěni obžaloby.

Babiš i Nagyová byli zproštěni obžaloby

Andrej Babiš podle obžaloby zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Státní zástupce tvrdí, že to Babiš udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Jana Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala, čímž podle žalobce vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda téměř 50 milionů korun.

Soudce uvedl, že jednání obžalovaných není trestným činem a Andrej Babiš i Jana Nagyová tak byli zproštěni obžaloby. „Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ napsal po vynesení rozsudku na svůj Twitter Andrej Babiš.

Rozsudek není pravomocný, Šott jej odůvodňuje. Přítomným sdělil, že hodlá mluvit relativně dlouho. Spis podle něj obsahuje 35 tisíc stran. Přes hodinu rekapituloval trestní řízení, poté se přesunul k důkazům.

Podle Šotta se policie a obžaloba neshodly, žalobce Jaroslav Šaroch měl podle něj málo důkazů. Ten byl podle něj ale ve složité situaci. Trestní stíhání totiž v roce 2019 zastavil, vrchní státní zástupce mu ale případ vrátil.

Soudce připomněl i výpovědi Babiše a Nagyové, kteří na neodpovídali na otázky a vedli jen monology. Zmínil několik prohlášení Babiše, který tvrdil, že podmínky dotace neznal nebo nevěděl o převodu firmy ZZN Pelhřimov na Farmu Čapí hnízdo.

Babiš mladší říkal pravdu

Výpověď Babišova syna Andreje mladšího uznal soud jako pravdivou. Ten tvrdil, že smlouvu o prodeji akcií nepodepsal a podpis na ní je falešný. To bylo podle Šotta i prokázáno. Znalec Aleš Čulík dokonce před soudem řekl, že juniorův podpis na smlouvách měl částečné shody s podpisem jeho otce.

Výpovědí finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové by se podle Šotta měla naopak zabývat policie. Mohla se totiž dopustit křivého svědectví. 

Obhájci Babiše a Nagyové oznámili, že se k rozsudku nejspíš neodvolají, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou. 

Vynesení rozsudku vyvolalo velký zájem veřejnosti i médií

Vynesení rozsudku v kauze Čapí hnízdo vyvolalo velký zájem médií i veřejnosti, a tak bylo přesunuto do druhé největší místnosti pražského městského soudu s kapacitou 75 míst.

Ještě než soudce začal číst rozsudek, začal hlasitě mluvit jeden z mužů v sekci vyhrazené pro veřejnost. Uvedl, že má námitku, kterou by si měl senát vyslechnout. To však jeho předseda nedovolil a řekl mu, že pokud nebude zticha, bude z jednací síně vyveden. Muž však dál pokračoval ve vykřikování, ohrazoval se termíny jako „svoboda slova“ nebo „soud v Haagu“. Stráž nejdřív muže vyzvala k odchodu a když neuposlechl, použil člen stráže donucovacích prostředků a muže ze sálu vyvedl. Spolu s mužem, který byl vyveden, se ozvalo ještě několik lidí z řad veřejnosti. Klid nastal zřejmě i díky oznámení zproštění obžaloby.

Zachovejme chladnou hlavu, vyzval Pavel

Na rozhodnutí soudu už na sociálních sítích reagovali i Babišovi konkurenti v nadcházejících prezidentských volbách, i další politici. „Rozumím tomu, že rozhodnutí soudu mnohé z Vás rozzlobilo, ale zachovejme chladnou hlavu a místo kritiky soudu pojďme jako zodpovědní občané Andreji Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Na to tu máme demokracii," napsal na svém Twitteru Petr Pavel.

Máme nezávislou justici a tato kauza nebyla zpolitizovaná, jak sám Andrej Babiš tvrdil. Nic to ale nemění na tom, že Andrej Babiš v politice dlouhodobě prosazuje pouze své vlastní zájmy, přispívá k rozvracení demokracie," sdělila na svém Twitteru Danuše Nerudová.

Podobně se vyjádřili i Marek Hilšer, který Babiše označil za nebezpečí pro Českou republiku, i Pavel Fischer. 

„Právní stát stojí na tom, že respektujeme rozhodnutí justice, ať se nám osobně líbí či nelíbí. O charakteru pana Babiše si veřejnost udělala názor sama ne jen během procesu - veřejně přiznaná lež, chování k vlastní rodině. A svůj osobní soud ať si každý vynese sám, třeba u voleb," píše se na Twitteru Víta Rakušana (STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky soud, Babiš, Čapí hnízdo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Soud vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Babiš byl zproštěn obžaloby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.