Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Začal druhý den práce na systému dálničních známek. Hotovo by mělo být dnes večer

Do dnešního večera by měl být hotový IT systém k elektronickým dálničním známkám, na které v rámci tzv. hackathonu pracuje 60 dobrovolníků. Organizátoři akce následně chtějí systém zveřejnit a zdarma předat státu. Hackathon #ZNAMKAMARADA začal v pátek v 18:00, během dnešního dne by akci měl navštívit mimo jiné i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Při hackathonu pracují vývojáři ve vymezeném čase na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu. Vyvíjený systém by podle organizátorů mohl být náhradou za zakázku na IT, jehož dodavatelem měla být za 401 milionů korun firma Asseco Central Europe. Stát však zakázku zruší.

Programátoři chtějí vytvořit e-shop s dálničními známkami za jediný víkend. Státu ho nabídnou zdarma

Programátoři v Česku se domlouvají na vytvoření e-shopu na elektronické dálniční známky, stát by ho měl dostat zdarma. Vzniknout by měl během příštího víkendu. K uspořádání veřejného hackathonu vyzval podnikatel v informačních technologiích Tomáš...

Hlavní organizátor hackathonu Tomáš Vondráček v sobotu uvedl, že programátoři mají hotová základní rozhrání e-shopu a pracují na jejich propojení s dalšími systémy. Dnes by měli pracovat na detailech a odladění celého systému, které podle něj bývají často klíčové. Do 18:00, tedy do 48 hodin od začátku hackathonu pak chtějí systém spustit. Vondráček však připustil, že v případě problémů se práce mohou protáhnout i přes noc na pondělí.

Zakázka na informační systém a e-shop s elektronickými dálničními známkami stála křeslo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Podle odborníků i politiků je výrazně předražená, navíc nevzešla z otevřeného tendru. Kremlíkův nástupce Havlíček oznámil, že zakázka bude po dohodě s firmou Asseco zrušena. Stát vyhlásí novou, která bude výrazně přepracována. O případném využití systému vyvíjením při hackathonu se rozhodne později.

Autoři | Foto Facebook Znamkamarada

Štítky ČR, automobilová, internet, trh, vláda, software, dálniční známky, dálniční poplatek, ANO 2011, Karel Havlíček, Andrej Babiš, Tomáš Vondráček, Vladimír Kremlík, Asseco Central Europe, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Začal druhý den práce na systému dálničních známek. Hotovo by mělo být dnes večer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.