Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Experti sčítali zimující vodní ptáky v centru Prahy, ošetřili i vážně zraněnou labuť

Experti na sčítání vodních ptáků z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP) kontrolovali volně žijící ptáky na Vltavě. Vedle sčítání musela přítomná lékařka na místě ošetřit i labuť, která spolkla rybářský háček. Bez pomoci by tato dospělá labuť zemřela trýznivou smrtí.

„Sčítání jsme zahájili na levém břehu řeky Vltavy u železničního mostu naproti Vyšehradu. Letos akci svolal kolega Michal Podhrázský, hlavní koordinátor límcování, značení a kroužkování labutí spolu s Jiřím Vaníkem, rovněž koordinátorem dané problematiky. Sešlo se nás na tomto ornitologicky zajímavém zimovišti opět hodně a nechyběli jak kolegové ze severních Čech, tak z Čech jižních,“ uvedl k samotné akci šéf spolku Karel Makoň.

Cílem monitorovací akce bylo projít levý i pravý břeh v úseku právě mezi železničním mostem u Vyšehradu až k Mánesovu mostu a přes Karlův most po náplavce zase zpět. „Kontrolovali, sčítali a odečítali jsme hlavně labutě velké, divoké kachny, lysky černé a racky,“ vysvětlil Makoň. Jelikož se tentokrát do Prahy sjelo poměrně hodně expertů, kteří se věnují kroužkování a značení hlavně vodních ptáků, podařilo se odečíst kolem stovky kroužků, zejména labutí a racků.

„Zároveň jsme odchytili a ošetřili některé poraněné ptáky, překroužkovali staré a hůře čitelné ornitologické kroužky a procvičili odchytovou techniku. Nechybělo ani ošetření dospělé labutě velké s polknutým rybářským háčkem. Jednalo se už o zranění staršího data, ošetřit labuť na místě se podařilo jen díky šikovnosti lékařky,“ dodal Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky monitoring vodního ptactva, DESOP, sčítání labutí, zraněná labuť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti sčítali zimující vodní ptáky v centru Prahy, ošetřili i vážně zraněnou labuť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.