Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražanům stoupnou výdaje na elektřinu a vodu, porostou i nájmy v některých obecních bytech

Pražané si v příštím roce připlatí za vodu. Oproti nynějším cenám se zvýší vodné a stočné o dvacetikorunu na více než 128 korun za metr krychlový. Podraží rovněž elektřina i plyn a již od prosince se zvedly platby za dodávky tepla. Zdražovat bydlení v obecních bytech budou některé radnice, další jej naopak nechystají. Výše ceny se nebude měnit u jízdného v městské hromadné dopravě, stoupnout by neměla ani u svozu odpadu. 

Většina zákazníků PRE bude platit zastropované ceny

Za vodné a stočné budou Pražané platit zhruba o 18,5 procenta více než letos, což znamená růst ceny za metr krychlový o asi dvacetikorunu na 128,13 Kč. Podle mluvčího společnosti Pražské vodovody a kanalizace Tomáše Mrázka cena stoupne hlavně kvůli rostoucím nákladům, které se letos zvýšily na energie, chemikálie, stavební práce a materiály. Průměrná roční spotřeba pitné vody v domácnosti na obyvatele Prahy byla v loňském roce 41,2 metru krychlových.

Energetická společnost Pražská plynárenská již na konci listopadu uvedla, že zvýší od začátku příštího roku ceny u svého základního tarifu Standard, a to v průměru o 11,2 procenta. Zákazníci tak budou platit nanejvýš vládou stanovené maximální ceny. U ostatních tarifů se ceny měnit nebudou. Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst.

Lidé si připlatí také za elektřinu. Pražská energetika (PRE) od ledna zdraží dodávky elektřiny i plynu. Většina zákazníků bude platit vládou zastropované ceny, proti současnosti si tak průměrná pražská domácnost připlatí nižší stovky korun měsíčně. Skupina PRE je se svými více než 820 tisíci odběrnými místy třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice. Již od začátku prosince zdražila také Pražská teplárenská, ceny tepla pro domácnosti zvedla přibližně o 12 až 15 procent. Růst cen zdůvodnila vyššími náklady, zejména na paliva a emisní povolenky.

Nájmy v obecních bytech zdraží Praha 14

Nájmy v obecních bytech neplánuje zvyšovat mimo jiné Praha 2, 6, 8 nebo 9. „Nájmy radnice nezvyšovala ani letos v období energetické krize, a pokračuje tak v podpoře a pomoci svým občanům,“ uvedla mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. Finanční situaci lidí zohlednily i další radnice. „Vedení Prahy 8 chápe pro občany těžkou současnou finanční situaci a nemá v tuto chvíli žádné plány ohledně výše nájmů v obecních bytech,“ řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Mluvčí šesté městské části Jiří Hannich doplnil, že by o zdražení radnice uvažovala v případě, když by v dalších letech pokračovalo dramatické zvyšování nákladů.

Naopak zvýšení nájemného, a sice o 10 až 20 procent, je možné očekávat na Praze 14. Radnice tam zdražovala nájemné v letech 2019 a 2021, případný další růst tak asi bude i v dalších letech postupný. O navýšení cen nájemních bytů uvažuje rovněž městská část Praha 12.

Naopak zdražovat v Praze nebude městská hromadná doprava, a cestující si tak i nadále budou moci koupit roční kupon za 3650 korun. Magistrát naposledy zvýšil ceny pouze u jednotlivé jízdenky v srpnu 2021. Víc než letos nezaplatí Pražané příští rok ani za svoz odpadu. Svoz směsného odpadu podražil před třemi lety, naopak v některých případech výrazně zlevnil svoz bioodpadu.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky energie, voda, MHD, inflace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražanům stoupnou výdaje na elektřinu a vodu, porostou i nájmy v některých obecních bytech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.