Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Praze se otevře centrum pro dlouhodobou podporu ukrajinských uprchlíků

Pražský magistrát spolu s Dětským fondem OSN (UNICEF) otevře v pondělí centrum pro dlouhodobou podporu uprchlíků z Ukrajiny. Zaměřené bude na ty běžence, kteří již jsou v metropoli delší dobu a řeší problémy například s bydlením, vzděláváním nebo zdravím. Sídlit bude ve stejné budově ve Vysočanech jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Termín otevření centra řekl na konferenci Svazu měst a obcí primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Záměr otevřít toto centrum oznámilo vedení města už na začátku listopadu.

„Soustředíme se na systémové řešení dopadů krize, máme centrum návazné podpory, na kterém se bude podílet i spolufinancovat UNICEF," uvedl Hřib. Již dříve končící primátor avizoval, že centrum bude poskytovat nezbytné služby těm, kteří v Praze už nějakou dobu jsou. Dodal, že město bude zařízení financovat z 333 milionů korun, které získalo od UNICEF k řešení uprchlické krize.

Koordinátorkou centra je Geti Mubeenová z Organizace na pomoc uprchlíkům, která v minulých měsících koordinovala pomoc neziskových organizací na pražském hlavním nádraží. Zařízení by zprvu mělo fungovat ve zkušebním režimu. Pracovníci centra budou pomáhat uprchlíkům s ubytováním, zajištěním školy nebo sociálního a právního poradenství. Podle Mubeenové bude pracoviště otevřeno všem uprchlíkům, nehledě na typ víza.

Do Prahy od začátku války na Ukrajině přišlo zhruba 100.000 lidí, z toho více než 30 tisíc dětí. KACPU, které pomáhá uprchlíkům s vyřízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalšími úkony, za dobu svého fungování odbavilo podle dřívějšího vyjádření Hřiba asi 113 tisíc lidí. Někteří uprchlíci v Praze nezůstávají a pokračují dále do jiných regionů nebo například do Německa. KACPU již také kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Ukrajina, migrace, uprchlíci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se otevře centrum pro dlouhodobou podporu ukrajinských uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.