Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Squatteři, kteří obsadili dům v Praze, se sešli se starostou

Starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) se dnes setkal se zástupci squatterů, kteří nedávno na několik hodin obsadili nevyužívaný dům ve Strašnicích a požadují po radnici, aby jim poskytla prostory pro vybudování nezávislého sociálního a kulturního centra. Starosta i zástupce squatterů Jiří Nesvačil po setkání novinářům řekli, že úřad se bude projektem zabývat a případně vytipuje vhodné prostory. Znovu se sejdou ve druhé polovině ledna.

„Přišli v poměrně konstruktivní náladě"

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v sobotu 26. listopadu před polednem. Na místo následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za schůzku se starostou, která se dnes uskutečnila.

„Přišli v poměrně konstruktivní náladě a ty věci, které nám předložili, bych řekl, že měly hlavu a patu," komentoval setkání Valovič. Dodal, že předložený projekt se v zásadě neliší od jiných komunitních center, které Praha 10 v minulosti podpořila. Úřad se jím podle něho bude zabývat a v úvahu připadá i poskytnutí prostor. „Umím si představit, že nájem může být symbolický, stojí to na tom najít prostor a shodnout se na vlastním provozu," řekl starosta.

Mluvčí squatterů Nesvačil uvedl, že jejich cílem je vytvořit centrum, které bude spojovat sociální funkci a nabídku pomoci potřebným s prostorem pro alternativní kulturu. Jeho součástí by měla být například kavárna, knihovna či dílna. Centrum by mělo fungovat na čistě dobrovolnické bázi. „V žádném případě nechceme brát jakékoliv peníze od městské části, magistrátu, státu nebo nějakého bohatého sponzora," řekl mluvčí.

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) obsadili prázdný dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích, který uklidili a plánují v něm vybudovat kulturní a sociální centrum po vzoru bývalé Kliniky v Praze 3. Informoval o tom...

Squatteři budou čekat na vyjádření radnice a nabídku jiného prostoru

Dodal, že squatteři přistoupili na argumentaci Valoviče ohledně domu v Malinské, který je podle starosty ve velmi špatném stavu a pro účely centra nevhodný. Squatteři tak budou čekat na vyjádření radnice a nabídku jiného prostoru. „V případě, že se shoda nenajde, ačkoliv my se maximálně vynasnažíme jít tomu naproti, tak v takovém případě budeme zvažovat další akce, a můžeme se pak bavit o dalších přímých akcích buď na Praze 10, nebo dalších městských částech," dodal Nesvačil.

Skupina ODS vznikla jako reakce na vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika v lednu 2019. Budovu někdejší plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově obsadili aktivisté v prosinci 2014, později měli objekt v bezplatné výpůjčce. Když smlouva vypršela a budovu získala Správa železnic, nechala ji vyklidit exekutorem.

V Praze je více zanedbaných budov, které se stávají cílem squatterů. V posledních letech vedle bývalé kliniky v Praze 3 obsadili například v roce 2018 na několik dní usedlost Šatovka v Šáreckém údolí nebo o rok dříve na necelý den dvě budovy na rohu ulic Hybernská a Senovážná. Za první pražský squat bývá označována budova Zlatá loď obsazená v roce 1990. Postupně vznikaly další, mezi nejznámější patří vila Milada v Praze 8, bývalé statky Ladronka v Praze 6 a Cibulka v Košířích či bývalá dělnická kolonie Buďánka v Praze 5. Tam všude proti squatterům zasahovala policie, řada z nich skončila před soudem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Opravdu Dobré Squaty

Štítky starosta, squatteři, reality, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Squatteři, kteří obsadili dům v Praze, se sešli se starostou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.