Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Squatteři obsadili dům v Praze. Vybojovali si jednání se starostou Prahy 10

, aktualizováno 26. listopadu 2022, 20:30

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) obsadili prázdný dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích, který uklidili a plánují v něm vybudovat kulturní a sociální centrum po vzoru bývalé Kliniky v Praze 3. Informoval o tom mluvčí skupiny Jiří Nesvačil. Squatteři chtěli zůstat co nejdéle a jednat s úřady o legálním získání prostoru. Objekt patří hlavnímu městu. Policie zjišťuje, zda jde o nelegální vniknutí do budovy, situaci na místě monitoruje. Kolem třetí hodiny na místo dorazil starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS), který squatterům přislíbil jednání.

„Nestojíme o konflikt, jen si myslíme, že je absurdní, aby vedle sebe existovaly prázdné domy a lidé bez domova“

V Praze podle Nesvačila od vyklizení Kliniky exekutorem začátkem roku 2019 schází prostor pro nezávislou kulturu a pořádání akcí, které překračují hranice trhu. „Nestojíme o konflikt, jen si myslíme, že je absurdní, aby vedle sebe existovaly prázdné domy a lidé bez domova. V Praze se nachází stovky prázdných nemovitostí, přesto je důstojné bydlení pro spoustu obyvatel naprosto nedostupné," uvedl.

Squatteři v Praze v posledních letech kromě bývalé kliniky v Praze 3 obsadili například v roce 2018 na několik dní usedlost Šatovka v Šáreckém údolí nebo o rok dříve na necelý den dvě budovy na rohu ulic Hybernská a Senovážná. Squaty v metropoli zatím prakticky vždy skončily zásahem policie, známé jsou případy Ladronky na Břevnově, Milady v Libni nebo Cibulky v Košířích.

Dům vlastní Praha

Podle katastru nemovitostí vlastní objekt ve Strašnicích hlavní město a do správy ho má svěřená městská část Praha 10. Podle webu Prázdné domy, který mapuje nevyužívané nemovitosti, se jedná o součást bloku bytových domů postavených v roce 1960. Město v posledních letech zvažuje, že na místě zhruba 14 let prázdných budov postaví nájemní byty, záměr se zatím neposunul. Městská část chtěla objekt prodat, ale z plánu sešlo. V budově se podle místní často zdržují drogově závislí a bezdomovci.

„Pražští policisté společně s kriminalisty zjišťují, zda majitel nedal squatterům k obsazení nemovitosti svolení,“ řekl mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Další postup policie zvolí podle toho, co k věci zjistí, dodal.

V domě probíhá úklid, káva je zdarma

Zájemcům o účast na sobotní akci organizátoři kolem desáté dopolední odeslali lokaci prázdné budovy, kterou na webu zveřejnili po jedné hodině. Podle prohlášení skupiny začali účastníci objekt vyklízet od odpadků, na místě byla zdarma káva, veganský guláš či pečivo s pomazánkou. Na večer squatteři chystali promítání filmů se sociální tematikou. Přítomní chtěli v objektu setrvat přes noc, řada si podle Nesvačila přinesla karimatky a spací pytle.

Lidí jsou v budově nižší desítky. „Od dopoledne jsme tu vyklízeli celý prostor, vynosili jsme spoustu odpadků," řekla na místě zástupkyně squatterů. „Doufáme, že to všichni vezmou jako příležitost a důkaz, že to vlastně někdo začal řešit. Jsme tady, abychom podali pomocnou ruku," dodala. Přijde-li policejní výzva, aby prostory opustili, bude podle ní záležet na rozhodnutí každého účastníka.

Kolem sedmé hodiny se po příslibu jednání přítomní squatteři rozhodli budovu opustit s podmínkou, že je policie nebude legitimovat. Starosta navíc slíbil, že se se squattery 6. prosince sejde.

Skupina ODS je reakce na vyklizení Kliniky

Skupina ODS vznikla jako reakce na vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika v lednu 2019. V minulosti skupina podle svého vyjádření v různých prázdných domech organizovala promítání filmů a další akce, v květnu minulého roku symbolicky zabavila kancelář exekutora Ivo Luhana, jenž si naúčtoval odměnu asi 290.000 korun za vyklizení Kliniky, kterou od té doby řeší soudy. Ústavní soud ji dvakrát zrušil nejprve jako příliš vysokou a poté naopak příliš nízkou. Budovu někdejší plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově obsadili aktivisté v prosinci 2014 a později měli objekt v bezplatné výpůjčce. Když smlouva vypršela a budovu získala státní Správa železnic, nechala ji vyklidit exekutorem.

V Praze je vícero zanedbaných budov, které se stávají cílem squatterů. Za první pražský squat bývá označována budova Zlatá loď obsazená v roce 1990. Postupně vznikaly další squaty, mezi nejznámější patří vila Milada v Praze 8, bývalé statky Ladronka v Praze 6 a Cibulka v Košířích či bývalá dělnická kolonie Buďánka v Praze 5. Tam všude proti squatterům zasahovala policie, řada z nich skončila před soudem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anarchistická federace

Štítky sociální, reality, správa, squatting, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Squatteři obsadili dům v Praze. Vybojovali si jednání se starostou Prahy 10  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.