Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podle analýzy by přes sto tisíc zaměstnanců v Praze mohlo mít nájemní byt

V Praze žije přes sto tisíc příslušníků profesí, na které se město vedle sociálně slabých přednostně zaměřuje v bytové politice a nabízí jim nájemní byty. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala zpracovat městská Pražská developerská společnost. Mezi preferované profese patří pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci.

V Praze je hlášeno asi 1,28 milionu obyvatel, ve skutečnosti jich v metropoli žije asi o tři sta tisíc více.

Praha v posledních letech čelí bytové krizi. Magistrát má kolem sedmi tisíc bytů, dalších asi 23 tisíc mají ve správě městské části. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů, většina se rozprodala při privatizacích. Současné končící vedení magistrátu privatizace zastavilo, ale některé městské části, které si o bytech rozhodují samy, v nich ve větší či menší míře pokračují.

Město plánuje stavět nové obecní nájemní byty, které mají z velké části sloužit právě profesím, které jsou pro chod metropole nezbytné a jejich zástupci mohou mít s ohledem na růst cen bydlení v hlavním městě problémy si byt zajistit na trhu. Pro tento účel založil magistrát jako příspěvkovou organizaci PDS, která nyní připravuje asi 60 bytových projektů na městských pozemcích.

Z analýzy podle ředitele společnosti Petra Urbánka vyplynulo, že rozložení preferovaných profesí je v metropoli poměrně nerovnoměrné. „To souvisí zejména s rozložením velkých nemocnic a areálů vysokých škol jako míst s tisíci pracovníků v jedné lokalitě – jde zejména o Prahu 1 a 2, Prahu 5, Prahu 6 a Prahu 8," uvedl Urbánek. V Praze 1 podle analýzy připadá na 1000 obyvatel asi 370 příslušníků klíčových profesí, v Praze 2 je to 297 a v Praze 5 je jich 137.

Autoři analýzy vycházeli při stanovení počtu zaměstnanců z veřejných zdrojů. Zaměstnanců ve zdravotnictví je podle dokumentu v metropoli asi 49.200 a ve školství 43.400. V sociálních službách analýza uvádí 6150 zaměstnanců a u bezpečnostních složek, které zahrnují policii i městské strážníky, je to 5.900. Zaměstnanců požární ochrany je podle dokumentu v hlavním městě asi 840.

Praha má podle Českého statistického úřadu zhruba 1,28 milionu obyvatel. Jak však před časem zjistil městský Institut plánování a rozvoje z anonymizovaných dat mobilních operátorů, reálně jich je o asi o tři sta tisíc více. Denně navíc do metropole dojíždí dalších přibližně dvě stě tisíc Středočechů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky byty, zaměstnanci, školství, zdravotnictví, Pražská developerská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle analýzy by přes sto tisíc zaměstnanců v Praze mohlo mít nájemní byt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.