Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Letné proběhla protivládní demonstrace. Přišlo asi tisíc lidí

Proti vládě Petry Fialy demonstrovalo v sobotu na pražské Letné vyšší stovky lidí. Přinesli si s sebou vlajky nebo hesla proti kabinetu Petra Fialy (ODS) či Spojeným státům americkým. Na akci, kterou pořádal spolek Národní rada obnovy, demonstrovali za nízké ceny energií a potravin nebo za snížení inflace. Akce začala po druhé hodině odpoledne, podle zpravodaje ČTK v té době na Letné byly řádově stovky lidí, jejich počet postupně rostl.

„Jsme tady proto, abychom udělili vysvědčení Petru Fialovi a jeho vládě na konkrétních věcech," řekl jeden z řečníků Vladimír Štěpán. Společně s dalšími řečníky na demonstraci předložil požadavky na vládu. Vedle odvolání vlády, vedení ČEZ a Energetického regulačního úřadu chtějí snížení elektřiny na 100 euro za megawatthodinu, prodávat českou elektřinu pouze v České republice a na burzu posílat pouze její přebytky nebo odkoupení podzemních zásobníků plynu. Kritizovali také ceny potravin, podporu Ukrajině, Evropskou unii nebo NATO.

Demonstranti skandovali například „Demisi“ nebo „Zloději“. Přinesli si s sebou české vlajky, symboly Moravy i transparenty, mimo jiné s nápisy „Základny USA do USA a bude mír“, „Stop vládě“ nebo „Fialo to stačí, jste váleční štváči“.

Organizátoři akce o sobě na svém webu tvrdí, že netvoří projekt, který by měl politické ambice. „Chceme být alternativou ke krokům či nekrokům vlády, která nedokázala ČR vyvést z energetické, ekologické a ekonomické krize. Záleží nám na nápravě současné situace," uvedli.

Pořádáním protivládních demonstrací se v posledních měsících proslavil Ladislav Vrabel. Jím pořádané akce v minulosti podporovali i třeba Vladimír Štěpán a Ivan Noveský, kteří patří mezi členy dnes demonstrující Národní rady obnovy. Na demonstraci 28. října jim ale Vrabel zapověděl účast.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní rada obnovy

Štítky demonstrace, hospodářství, Národní rada obnovy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

Symboly Moravy patří k nám na Moravu a nebo na docela jiný typ vzdoru. Lidi co si je tam přinesli jsou nejspíš poněkud mdlého rozumu, nicméně vrána k vráně sedá... Pořád ti stejní rusofilové a přátelé komunistických pořádků!

Sobota, 26. listopadu 2022, 20:15Odpovědět

Na Letné proběhla protivládní demonstrace. Přišlo asi tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.