Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Prahou šli lidé protestovat k České televizi, dovnitř se nedostali

, aktualizováno 17. listopadu 2022, 15:47

Před budovou hlavního nádraží a v jejím okolí se ve čtvrtek odpoledne setkalo několik tisíc odpůrců vlády, kteří pak zamířili k České televizi na Kavčí hory, kde se chtěli dostat do živého vysílání. K tomu nakonec nedošlo a tak si tisíce demonstrujících poklidně vyslechli proslovy řečníků.

Akce vznikla na podnět Ladislava Vrabela, který svolal už několik protestů. Lidé si přinesli české vlajky a transparenty. Ve dvě hodiny se pak vydali pěšky přes magistrálu až před budovu České televize, kde chtějí promluvit živě na dvou kanálech. „Jdeme jim říct, že už jim neveříme," prohlásil Vrabel po cestě.

„Takto to nefunguje. Program ČT určují pravidla, kodexy, standardní postupy. Ne tlak. ČT projevy na přání vysílat nemůže. A nebude," uvedli zástupci České televize na Twitteru.

 
Pochod se konal za dohledu policistů v uniformách, civilu i členů antikonfliktního týmu. Ten musel zasáhnout hned pár minut po začátku, kdy se Vrabelově ochrance nelíbilo, že se jeden z novinářů dostal příliš blízko. Podle reportéra Drbny, který byl na místě, byli terčem verbálních útoků přítomní reportéři České televize. Kromě drobných potyček ale k větším problémům nedošlo.

„Policie zatím nemusela řešit žádnou komplikaci nebo omezení na osobní svobodě,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny v průběhu pochodu Violeta Siřišťová, mluvčí policie. Počty účastníků udávat policie nebude.
 

Promluvit si policisté ale museli s mužem, který na uzavřené silnici několik desítek metrů před průvodem jezdil na elektrickém skateboardu ovázaný ukrajinskou vlajskou. Policista ho upozornil, že může být jen na chodníku. Když zjistil, že má také namířeno před televizi, poradil mu, ať tam raději nejezdí. Zmínil proruské ladění davu a možnost lynčování.

Lidé pískali, troubili a vykřikovali různá hesla jako „My jsme tady doma", „Máme toho dost" nebo „Hanba vládě." 

I když měla demonstrace před budovou České televize začít ve tři hodiny odpoledne, v tu dobu byl dav podle reportéra Drbny v polovině Nuselského mostu. Ani počasí účasníkům moc nepřálo, silně pršelo a bylo šest stupňů.

Pochod na Nuselském mostě. Foto: Michael Daněk

Do cíle před Českou televizi dorazila přední část pochodu ve třičtvrtě na čtyři. Vykřikovali hesla jako „Už jsme tady"„Televizní žumpa." Na místě byla připravena velká obrazovka a podium, na kterém začalo hudební představení Pepy Nose. Poté začaly proslovy řečníků. 

„Považují nás za pátou kolonu. Nikdy jsem si nepředstavoval, že česká vláda a česká média budou páchat trestnou činnost proti českým občanům,“ pronesl například plukovník Jiří Wágner. Ten odešel v roce 2014 ze služeb Vojenského zpravodajství. Později začal vydávat proruský magazín Exanpro.cz.

Promluvily i Lipovská a Bobošíková

„Slyšela jsem, že na těchto demonstracích jsou dezoláti, proruští švábi a šmejdi. Možná to je moje profesní deformace, ale já tu vidím koncesionáře České televize. Česká televize je naše, ne politiků, ani vlády,“ dodala bývalá členky Rady ČT Hana Lipovská. Tu na podiu doplnila moderátorka, redaktorka a politička Jana Bobošíková se svým emotivním proslovem.

„Slavíme výročí Sametové revoluce. S ní jsou spojena slova jako pravda a láska. Nechali jsme si už ale ukrást pravdu, proto tady jsme. V některých případech jsme si nechali ukrást i lásku, podívejte se na mezilidské vztahy. Nesmíme si ale nechat vzít i naději. Vy jste naděje,“ řekla Bobošíková.

Na všechny řečníky reagovali lidé hlasitým aplausem. „Mají pravdu, jsme tu denně obelháváni médii. A nejen těmi veřejnoprávními. Ne každý to ale pojmenuje,“ řekla redakci Drbny paní Hana z Troskovic. Podobně reagoval také například Martin Hlaváč, který na demonstraci vyrazil z okraje Prahy. „Nechceme žít v cenzuře, proč nám Česká televize nepřináší všechny podstatné informace?,“ dodal demonstrant.

Policie odkláněla z magistrály ve směru z centra na Pankrác dopravu, pro auta komunikaci uzavřela. Uzavření dopravní tepny zkomplikovalo i náhradní autobusovou dopravu za metro C. Dopravní podnik autobus ve směru na Pražské povstání odkláněl přes Myslíkovu a Podolské nábřeží.

FOTOGALERIE: Pochod demonstrantů k České televizi

Čtvrtek, 17. listopadu 2022, 16:16

FOTOGALERIE: Pochod demonstrantů k České televizi
FOTOGALERIE: Pochod demonstrantů k České televizi

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan, Michael Daněk

Štítky protest, Česká televize, vláda, Praha, policie, Ladislav Vrabel, Kavčí hory, Jana Bobošíková, Drbna.cz, demonstrace, Hana Lipovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Brožek

Protiukrajinská verbež, dezoláti a vrábelovi ovce opět špiní veřejný prostor, špiní české vlajky a hulákají nesmysly.

Čtvrtek, 17. listopadu 2022, 14:32Odpovědět

VIDEO: Prahou šli lidé protestovat k České televizi, dovnitř se nedostali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.