Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V centru Prahy se surfuje. Parta nadšenců postavila vlnu na Vltavě

Při procházce přes Hlávkův most se lidem u ostrova Štvanice může naskytnout na střední Evropu dost netradiční obrázek. V neoprenech tam na prknech sjíždí vlnu jeden surfař za druhým, dokonce i v tomto chladném počasí. Vlnu postavili surfařští nadšenci a vyzkoušet ji může každý.

Surfování na vlastní nebezpečí

Na pravém rameni Vltavy vedle plavebních komor fungoval tréninkový kanál vodních slalomářů Dukly Praha, překážky tam jsou dodnes vidět. Ale místo nich tam jsou dnes lidé na raftech a paddle boardech a před nimi surfaři.

„Je to akce velkých nadšenců. Sešlo se to tak, že Dukla už neměla zájem areál provozovat a kluci se rozhodli, že se o to začnou starat a převezmou to. A vymysleli, že tam udělají vlnu,“ vyprávěla o plánu Veronika Řeháková, která se ve spolku Vlny Štvanice stará o stránky a rezervační systém.

„Jsem jeden z těch nadšenců, kteří chtějí, aby ta vlna jezdila, aby se dalo surfovat v Praze,“ řekla o sobě. Sama také surfuje.

Dřív se tu podle Veroniky také na surfech jezdilo, ovšem neoficiálně. Parta chtěla udělat legální prostor. Dnes je vše schválené, stále ale na vlastní nebezpečí.

„Není to úplně jednoduché to udělat tak, aby vlna byla takhle krásně hladká a dalo se na ní surfovat"

„Převzetí proběhlo mezi námi a Ministerstvem obrany. Dostalo velké pomoci od zaměstnanců Dukly, ale ministerstvo jako takové naopak na poslední chvíli změnilo podmínky převodu z bezplatného na odkup, což nám připravilo nečekanou otázku v hodnotě 380 tisíc korun. Částku jsme ale uhradili a vymanili tak dráhu z majetku státu,“ popsal Martin Leskovjan, který za nápadem stojí a od roku 2020 s ministerstvem jednal. Členové spolku Vlny Štvanice to zafinancovali z vlastní kapsy, na zprovoznění pak peníze vybírali na Hithitu.

„Pomoc jsme od nikoho nechtěli, nezávislost je pro nás velmi důležitou hodnotou. O záměru jsme jednali na Praze 7 a Praze 8, tedy sousedních radnicích,“ doplnil Martin.

Z nudy založil vybíjenou v Praze. Rány míčem nebolí, nejčastěji se lámou prsty, říká Maty

Devětadvacetiletý Martin Černík, kterému nikdo neřekne jinak než Maty, přichází na náš sraz v budově Střední odborné školy Jarov asi hodinu před tréninkem. Jako každé úterý se i dnes sejdou nadšenci, kteří reprezentují Prahu ve sportu, který...

Pak přišel čas vymyslet technickou stránku vlny. Se surfováním zkušenosti měli, vytvořit ale mořskou vlnu na Vltavě je jiný oříšek. Začalo se projektováním. „Proto jsem se o to začala zajímat, baví mě to i z pohledu proudění a toho, jak to funguje. Navrhovali to kluci Vojta s Vojtou, kteří dělali i simulace na ČVUT. Není to úplně jednoduché to udělat tak, aby ta vlna byla takhle krásně hladká a dalo se na ní surfovat,“ vysvětlila Veronika.  

Podle návrhu pak rampu vyrobili v Mystic Constructions, kde tvoří překážky pro skate parky. První vlna ovšem nedopadla podle představ, byla příliš strmá, prkno se surfařům zapichovalo do dna vlny. Místo jarního zprovoznění se tak muselo začít znovu a počkat až na podzim. Kluci zamířili do laboratoře katedry hydrotechniky na Českém učení technické a po studiu vln z jiných řek vytvořili nový návrh. Konstrukci pak svařili v Mysticu a konečně byla vlna ideální.

O vodu se dělí s elektrárnou

Tým je domluven i s Povodím Vltavy, které na řeku dohlíží. Když je čas surfovat, hrázný jim připustí víc vody. „Vodu chce každý, na druhé straně je vodní elektrárna. Ale teď zrovna to není problém, vody je hodně a i ta vlna je docela velká," řekla Veronika.

Surfování si může přijít vyzkoušet kdokoliv, kdo má k dispozici neopren a surf, ty totiž nepůjčují, ale je to v plánu. „Je dobré mít helmu a vestu, na ten kanál je to podmínka. Na surfu člověka prkno snadno flákne do hlavy nebo někde spadne a bouchne se o dno. Vesta je dobrá, protože je tam docela silný proud,“ doporučila Veronika.

Právě silný proud neostřílené říční surfaře pokaždé zaskočí. „To první vyzkoušení je rychlé, ale dá se to naučit," zasmála se Veronika. „Když na to člověk není zvyklý a jde na to poprvé v životě, tak ho to překvapí. V moři to funguje jinak, tam člověk spadne a vlna ho vláčí dál k pláži. Tady tě proud unáší dolů a ty chceš vystoupit z toho kanálu," popsala klasické první jízdy Veronika.

Zájem je velký, i když už je chladno

Dvouhodinové ježdění si lidé zarezervují přes internet, stojí tři sta korun a najednou sem může až osm lidí. Dohlíží na ně vždy někdo ze spolku. „Dá se nastupovat z obou stran, lidi se pouští, fandí si, podporují se, je to přátelské. Poradí si, pomohou si," řekla Veronika. Zájem je podle ní velký, i když už přituhuje. 

Kromě půjčovny plánuje parta rozběhnout i kurzy surfování. Do budoucna také spolek přemýšlí o posunutí vlny blíž ke karlínskému břehu, aby se na ni dalo dostal jednodušeji a suchou nohu. Zatím sem musí dopádlovat z jednoho či druhého břehu.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anh Tuan Tran

Štítky Vltava, Štvanice, surfování, projekt, Vlny Štvanice, Praha, surfing, střední Evropa, Hlávkův most, FK Dukla Praha, surf, České vysoké učení technické v Praze, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prahy se surfuje. Parta nadšenců postavila vlnu na Vltavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.