Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nižší teplota či sprchování. E.ON Rádce ukazuje, jak ušetřit tisíce korun ročně

PR článek

Téměř každou domácnost nyní zajímá, jakým způsobem by se dalo ušetřit za energie. Zatímco v případě domů lidé investují například do tepelných čerpadel, v bytech se na vysoké ceny dá reagovat změnou některých návyků. S tím nově pomáhá společnost E.ON, která představila nový projekt E.ON Rádce. Ten přináší před zimní sezonou několik důležitých tipů, jak se k úsporám dostat.

„Téma energetických úspor je pro nás v E.ONU zásadním už několik let. Kontinuálně se jím zabýváme a snažíme se našim zákazníkům v tomto tématu pomoci zorientovat. Netýká se to samozřejmě jen energetických řešení, která instalujeme. Projekt E.ON Rádce přináší lidem desítky tipů, jak mohou v domácnostech šetřit energiemi a tím pomoci i své peněžence. Před zimní sezonou jsme se zaměřili na klíčové možnosti úspory a ty lidem jednoduše a srozumitelně představujeme,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

E.ON Rádce najdou lidé na webových stránkách E.ONu. Zájemci se tam dostanou k jednotlivým tipům podle toho, zda žijí v domě či bytě. „Možností, jak ušetřit za energie, je řada – od jednoduchých opatření, která ale v součtu můžou mít velký efekt, až po komplexnější úpravy bytů a domů,“ dodává Alena Pudilová, která je ve společnosti E.ON právě za E.ON Rádce zodpovědná. Zároveň upřesňuje, že zatímco v bytě lidé mohou ušetřit hlavně změnou chování a návyků, majitelé rodinných domů mají zase větší možnosti v zateplení a v instalaci dalších úsporných energetických řešení.

Na topení se dá ušetřit až 6 300 korun ročně

Klíčové z hlediska energetických úspor je vytápění domácnosti a to u rodinných domů i bytů. Často se totiž stává, že lidé své byty přetápí. Přitom snížením teploty v místnosti o jeden stupeň se dá ušetřit až 6 % energie na její vytopení. Pokud tedy někdo v bytě dříve vytápěl na 24 °C, snížením na 20 °C tak ušetří až čtvrtinu tepla, které dosud spotřebovával.

„Pokud vezmeme v úvahu průměrné hodnoty spotřeb tepla v běžném bytě o ploše 70 m2 a s ním spojené náklady, můžeme tímto krokem ročně ušetřit až 3 600 korun. V případě, že někdo vytápí plynem, tak může být úspora ještě vyšší – klidně i více než 6 000 korun ročně. Nejenže člověk snížením teploty ušetří, ale je to pro organismus i více zdravé,“ potvrzuje Karel Murtinger ze společnosti Ekowatt, která se na energetické úspory specializuje. Právě ta se na vývoji E.ON Rádce také podílí.

Doporučené teploty pro místnosti jsou 20 °C, pro ložnici nebo předsíň 18 °C. Větší teplo a to 22 °C by lidé měli zvolit v koupelně. S vytápěním například souvisí i správné větrání nebo využívání podpůrných prvků, jako je reflexní fólie za radiátory. Ta zvýší účinnost topení a během roku uspoří i nějakou tu stovku.

Tříminutové sprchování ročně ušetří i více než 5 000 korun

Dalším klíčovým bodem energetických úspor v domácnosti je ohřev teplé vody a s tím spojená spotřeba. V tomto případě nejvíce pomáhá změna návyků. „Na ohřátí 120 litrů vody na teplotu 55 °C potřebujete přibližně 6,5 kWh energie. A to není zrovna málo. Každý ušetřený litr teplé vody znamená velkou energetickou úsporu. Začít můžete třeba při sprchování,“ dodává Murtinger.

Ušetřit se dá i díky sprchování.

Pobyt ve sprše je dobré omezit na nezbytně dlouhou dobu. Obvykle bohatě stačí třeba jen tři minuty. Za tuto dobu sprchou proteče zhruba 30 litrů vody. Ve srovnání s desetiminutovou sprchou je tak možné ušetřit ročně až 14 000 litrů teplé vody a i více než 5 000 korun za spotřebu i ohřev.

Správné používání elektrických spotřebičů sníží náklady o tisíce

Třetím důležitým faktorem je správné využívání spotřebičů a jejich včasná modernizace. Největšími „žrouty“ elektřiny jsou zastaralé domácí spotřebiče – provoz staré lednice může stát i několik tisíc ročně. Zatímco 10 let stará lednice spotřebuje za rok elektřiny třeba za 2 000 korun, provoz moderní lednice vyjde zhruba na 500 korun. Totéž platí pro pračku. Roční provoz nové pračky jen na elektřině přijde tak na 300 korun. U staré pračky je to daleko více. Pračka a lednička nejlepší energetické třídy A, to jsou náklady na elektřinu v součtu zhruba 760 korun. Ve srovnání s deset let starými spotřebiči je to třeba i 3krát až 4krát méně.

Domácnostem pomůže také správné využívání elektrických spotřebičů.

Souvisí s tím také správný provoz spotřebičů. Pokud lidé perou na 30 stupňů, pračku i myčku nádobí dobře naplní a pustí ekologický program, ušetří oproti běžnému mytí a praní 30 až 40 % elektrické energie. To může být u moderní pračky přibližně 450 korun ročně.

Dům se vyplatí zateplit a zvážit tepelné čerpadlo

Také v domě lidé výrazně ušetří, když změní některé zvyklosti. Oproti bytům mají ale tu výhodu, že mohou často vybírat z různých způsobů vytápění nebo dbát na správné zateplení či výběr oken a dveří.

Nejúspornějším zdrojem tepla je v současnosti tepelné čerpadlo. Sice běží na elektřinu, ale z jedné kWh elektrického proudu vyrobí i pětkrát tolik tepla. Ve srovnání s vytápěním plynem v běžném rodinném domě může tepelné čerpadlo ušetřit téměř 40 000 korun ročně. Tepelným čerpadlem navíc mohou lidé nejen topit, ale i ohřívat vodu, což přináší další úspory. Více rad, jak ušetřit a také specializovanou brožuru v pdf. Úsporná domácnost, lidé najdou na webu E.ON Rádce.

Ohodnoť článek

Štítky E.ON, rádce, energie, tipy, šetření, voda, elektřina, tepelné čerpadlo, topení, E.ON Energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nižší teplota či sprchování. E.ON Rádce ukazuje, jak ušetřit tisíce korun ročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.