Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Rasistický výrok starosty odsoudila strana i další politici. Na zastupitelstvu pronesl historku o střílení Romů

Výrokem starosty středočeských Poděbrad Jaroslava Červinky (STAN) o Romech se začalo zabývat středočeské vedení strany. Třiašedesátiletý politik na červnovém zasedání zastupitelstva pronesl rasistickou historku. Za svá slova se později omluvil. Kritiku sklidil nejen od vedení středočeské organizace, ale také od spolustraníků v dalších krajích.

„Možná, že jsem jeden z mála nebo jediný starosta, který dostal kdysi dávno od přednosty okresního úřadu důtku, že jsem rasista. Já rozhodně nepodporuju nepřizpůsobivé a ta důtka byla tehdy docela velká sranda, protože jsem před příslušníkem Policie ČR, když se řešila dopravní nehoda, kterou způsobili psi, které vlastnil romský spoluobčan. Identifikoval jsem si a určil vlastníka, ale policie vycouvala, že to nechce řešit, protože se to týká Roma. Pak jsem pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, jako že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. Já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl na jednání zastupitelstva starosta Jaroslav Červinka, který na webových stránkách Starostů uvádí jako své přednosti slušné a přímé jednání.

Na policii pak podle svých slov tehdy odmítl, že by měl sklony k rasismu a chce Romy střílet. „Tak to úplně nebylo. Bylo to tak, že to chci řešit a nechci trpět tydlety věci. Nepořádek, nečistoty,“ doplnil Červinka.

Ostrá slova řeporyjského starosty

Jeho slova na videozáznamu, který se po několika dnech objevil na sociálních sítích, ostře odsoudili další politici. „Starosta Poděbrad. Neskutečný chudák. Ať zhyne, vyděděnec na okraji společnosti, všemi opuštěn,“ napsal na Twitter například řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS).

Kriticky se k výroku Červinky staví také jeho spolustraníci. „Tohle u nás není sdílený názor ani náhodou, za mne je to zcela nechutné a podobné projevy nemají v naší společnosti co dělat. Ať už zazní od kohokoliv,“ okomentoval video poslanec a budějcký radní Viktor Vojtko (STAN).

Na stejné video zareagovala také poslankyně a starostka Kunčice pod Ondřejníkem Michaela Šebelová (STAN). „Rozhodně se nejedná o sdílený názor. Je to naprosto proti zásadám našeho hnutí. Nejsem oprávněna hovořit za STAN, osobně se od takovýchto výroků distancuji. Jsou neomluvitelné. Bohužel nestačí říct nešťastné,“ okomentovala video.

Červinka: Můj výrok byl hloupý

Starosta Poděbrad se za svůj výrok později omluvil. „Můj výrok o Romech byl hloupý před dvaadvaceti lety, kdy jsem ho řekl, i teď, když jsem na tu záležitost vzpomínal. Omlouvám se všem, koho se mohl oprávněně dotknout. Kdo mě zná a zná moje působení v čele radnice, ví, že ve skutečnosti jakoukoliv formu násilí za řešení nepovažuji. A to ani v nadsázce,“ uvedl.

Jeho rasistickým výrokem se i přesto začala zabývat krajská organizace STAN. „Vít Rakušan už výrok jako nepřijatelný odsoudil. Situací se zabývala středočeská organizace STAN, od výroku se distancovala, ale akceptovala omluvu starosty Červinky, kterou zveřejnil na svém Facebooku,“ řekla redakci Drbna mluvčí strany Sára Beránková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto STAN

Štítky Poděbrady, politika, střílení, Romové, Červinka, Novotný, STAN, Jaroslav Červinka mladší, Starostové a nezávislí, pes, Policie České republiky, Pavel Novotný, Michaela Šebelová, Viktor Vojtko, ODS, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rasistický výrok starosty odsoudila strana i další politici. Na zastupitelstvu pronesl historku o střílení Romů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.