Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Musíme se co nejdříve odstřihnout od Ruska, řekl v projevu Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) se v dnešním televizním projevu věnoval zejména rostoucím cenám energií. Vnímá obavy lidí, ale věří, že na druhou polovinu roku je stát připraven. Slíbil, že pokud by v zimě došlo na kritický scénář, bude vláda schopna zajistit plyn do všech domácností. Chce se také co nejrychleji zbavit energetické závislosti na Rusku.

„Stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně nárůst cen energií kompenzoval v plné výši a všem"

Česko a jeho vláda má podle něj tři základní úkoly. Zabezpečit dostatek plynu na tuto zimu, odstřihnout se od Ruska a stát se energeticky suverénním státem, a  pomoci lidem a firmám zvládnout cenový šok, který je v souvislosti s energiemi čeká v následujících měsících.

Nárůsty cen energií, jež nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem. Stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem. Žádný evropský stát to nedělá. Ale všemi kroky, které jsem zmínil, říkáme zřetelně: nenecháme vás padnout," zdůraznil Fiala.

Rusko nás chce učinit slabými a vydíratelnými a má k tomu dvě mocné zbraně: narušení světového trhu s potravinami a závislost Evropy na jeho plynu a ropě, řekl Fiala. Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) podle něj zvýšila tempo zadlužování země na rekordní úroveň a pomohla rozpoutat historicky nevídanou drahotu. Krátkozraká politika Babišova kabinetu doléhá na domácnosti i firmy. Jak ceny energií, tak reálná hrozba, že Rusko plyn a ropu vypne, řekl premiér.

Fiala chce navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů

Bohužel, Česká republika patří mezi několik málo zemí, jejichž závislost je v tomto ohledu mimořádně vysoká. A není to jen proto, že jsme kdysi byli součástí sovětského bloku. Je to přímý důsledek toho, jak se chovaly minulé vlády, zejména pak vláda Andreje Babiše," prohlásil Fiala.

„Ještě před pěti lety jsme zhruba čtvrtinu plynu měli zajištěnu z Norska, tedy z bezpečné západní země. Minulá vláda neudělala nic proto, aby tyto dodávky udržela a zajistila tak energetickou bezpečnost České republiky. Naopak dovolila, abychom se v dodávkách plynu stali téměř stoprocentně závislí na Putinově Rusku. Zdali to byla chyba nebo záměr, těžko dnes soudit," pokračoval Fiala.

Česká republika se podle Fialy musí rychle vypořádat s hrozbou energetické závislosti na Rusku. Kromě plnění zásobníků na zemní plyn chce také navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů ze zemí Evropské unie či získat další kapacitu v terminálech pro LNG plyn na moři.

Stát má mít pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren

Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Naším pilířem bude jádro, ale masivně podpoříme i výstavbu fotovoltaických elektráren a budeme podporovat i využívání tepelných čerpadel," uvedl Fiala. Chce také zvýšit objem domácího bioplynu. Slíbil podporu investic do energetických inovací a úspor.

Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny," sdělil Fiala.

Země by měla být v budoucnu schopná vyrobit si sama maximum energie a vyrobit ji za přijatelné ceny, řekl Fiala. V případě dovozu plynu a ropy by měla mít možnost se sama suverénně rozhodnout, od koho a za kolik suroviny nakoupí.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky energie, premiér, Fiala, Rusko, závislost, Petr Fiala, vláda, Česko, ODS, Andrej Babiš, Vladimir Vladimirovič Putin, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Po vyslechnutí toho projevu mám chuť skandovat: "Ať žije KSČ, ať žije KSČ". Prostě jen plytké, užvaněné tlachání o budoucích slibech, co bude až bude, prostě zase jen alibistické kecy, tak jak byl na politrucké škole vycvičen k oblbování obyvatelstva. Tak mohu říct, že vyškolen byl dobře, otázkou je, kdo to ještě chce snášet

Čtvrtek, 23. června 2022, 10:12Odpovědět

Musíme se co nejdříve odstřihnout od Ruska, řekl v projevu Fiala  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.