Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zelenskyj dnes promluvil k českým zákonodárcům. Žádal o status kandidátské země EU pro Ukrajinu

, aktualizováno 15. června 2022, 13:12

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním projevu k oběma komorám českého Parlamentu vyzval, aby byl udělen Ukrajině status kandidátské země Evropské unie. Krok by podle něj posílil evropské společenství a byl by také vyjádřením evropských myšlenek a hodnot. Ruští vojáci podle něj na Ukrajině bojují právě proti evropským hodnotám.

„Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné“

Ukrajina podala žádost o přijetí do EU v březnu krátce poté, co na ni 24. února zaútočila ruská vojska. „Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné, evropské hodnoty fungují a nejsou jen prázdnými slovy v několika dokumentech," uvedl Zelenskyj. Říct Ukrajině „ano" je podle něho také obranou ve válce s Ruskem.

Zelenskyj vyzval Česko k aktivitě, která by měla směřovat k tomu, aby se na postupu k Ukrajině shodli všichni evropští lídři. Státy EU pověřily Evropskou komisi, aby se ukrajinskou žádostí zabývala a vydala doporučení. Rozhodnutí o tom, zda Ukrajině bude udělen status kandidátské země, je na členských státech EU a musí být přijato jednomyslně. Žádostí by se měl zabývat summit 23. a 24. června.

Česko by mohlo převzít „patronát" nad obnovou některého z ukrajinských měst

V době českého předsednictví v EU v druhé polovině tohoto roku bude podle Zelenského před Evropou mnoho výzev. „Měli bychom se dohodnout na sedmém sankčním balíčku a cíleně budovat Ukrajinu," řekl. Zelenskyj ocenil, že premiér Petr Fiala (ODS) byl mezi prvními vrcholnými politiky, kteří po ruské invazi navštívili Ukrajinu.

I díky tomu ukrajinský prezident věří, že Česká republika bude mezi lídry při obnově ukrajinské ekonomiky a infrastruktury. Česko by podle něj mohlo například převzít „patronát" nad obnovou některého z ukrajinských regionů nebo měst.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prezident.gov.ua

Štítky Ukrajina, Rusko, senát, sněmovna, prezident, boje, Zelenskyj, Evropská unie, Volodymyr Zelenskyj, Česko, Parlament České republiky, Evropská komise, Petr Fiala, ODS, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelenskyj dnes promluvil k českým zákonodárcům. Žádal o status kandidátské země EU pro Ukrajinu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.