Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Piráti odstartovali kampaň komunálních i senátních voleb. Hřib bude obhajovat post primátora

Piráti dnes v pražských Riegrových sadech představili veřejnosti čtrnáct kandidátů do letošních podzimních komunálních voleb a sedm do senátních. V Praze se bude snažit svou pozici v čele magistrátu obhájit dosavadní primátor Zdeněk Hřib, v Kladně bude v čele společné kandidátky se Starosty Roman Hájek. V Českých Budějovicích o post primátorky zabojuje zastupitelka Zuzana Kudláčková a v Plzni o místo primátora Pavel Bosák. Piráti dnes zároveň zahájili kampaň do podzimních senátních voleb.

„Odvaha dělat, co je správné“

Do komunálních voleb jdou s heslem „Odvaha dělat, co je správné“. Předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš označil za zásadní bod programu bydlení. Chce například posílit postavení obcí vůči developerům, odmítl rozprodej obecních bytů.

Piráti podporují místní referenda, občanské iniciativy a spolky i pestrý komunitní život, uvedla místopředsedkyně Pirátů Hana Hajnová. Kandidáti zdůrazňovali, že budou podporovat výstavbu dostupného bydlení nebo například dopravní infrastruktury.

Pražského kandidáta Hřiba popsal Bartoš jako primátora, který provedl Prahu dvěma velkými krizemi a nastartoval její rozvoj, a to s čistým štítem. „Za nás se město rekordním způsobem rozvíjí,“ řekl Zdeněk Hřib„Díky důvěře Pražanů jsme mohli naše město čtyři roky vést a měnit jej k lepšímu a také provést jej dvěma bezprecedentními krizemi. Praha za naší vlády prochází rekordním rozvojem. Zahájili jsme stavbu metra D, stavíme nové byty a prodlužují se rekordním tempem tramvajové trati. Otevřeli jsme rekordní množství nových P+R parkovišť. Za našich předchůdců mosty chátraly a padaly, my máme odvahu jít do velkých rekonstrukcí, bez kterých by spadly další. Pracovat pro Pražany je naše radost,“ dodal.

Podpora levné energetiky nebo důchodová reforma

Do senátu v Praze 6 kandiduje za Piráty bývalá poslankyně Dana Balcarová„Chci podporovat mimo jiné rychlý rozvoj komunitní energetiky, která umožní snížit cenu energie pro občany a je cestou k soběstačnosti a nezávislosti na nedemokratických režimech. Další důležitým tématem je pro mě i ochrana kvality vody. Mám předem připravené návrhy na změnu vodního zákona, které lépe chrání zdroje vody před znečištěním,“ uvedla v Riegrových sadech. 

Kromě ní kandiduje v Berouně právník Martin Karim a v Táboře Martin Kákona. V Jičíně bude Piráty reprezentovat Marta Martinová, v Kutné Hoře Vít Šnajdr, v Karlových Varech Bohdan Vaněk a v Blansku Filip Vítek. Mezi jejich hlavními prioritami ve volebním programu budou například ochrana právního demokratického státu, podpora nezávislé a levné energetiky, důchodová reforma či ochrana životního prostředí a zdraví občanů.

„V Senátu máme nyní pirátské senátory Lukáše Wagenknechta, Adélu Šípovou a rovněž čtyři senátory zvolené s naší podporou. Věřím, že naší pirátskou posádku letos posílíme. Máme kvalitní kandidáty, kteří za sebou mají odpracovaný kus práce a jasné smysluplné vize pro další rozvoj naší země. Kteří mají odvahu dělat, co je správné. A takové lidi naše země opravdu potřebuje,“ řekl Bartoš. Sedmičku dnes představených kandidátů doplní další, jakmile budou schválení celostátním fórem Pirátů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto FB Zdeněk Hřib

Štítky komunální volby, senát, politika, volby, Piráti, Praha, primátor, Zdeněk Hřib, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, Roman Hájek, Zuzana Kudláčková, Pavel Bosák, Riegrovy sady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti odstartovali kampaň komunálních i senátních voleb. Hřib bude obhajovat post primátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.